Kan de klara vintern?

Fråga:

Hej Maria!

Tack för ditt snabba svar men jag har tyvärr inte hittat kattungarna ännu, och kattmamman ser jag inte längre på gården. Men jag tror att hon kommer tillbaka med sina ungar, men jag är rädd för att jag inte kommer att få fatt i ungarna, eftersom de var redan vilda innan och nu när de blivit större kommer det vara omöjligt att få fatt i dem. Kan de ha en chans över vintern och kan mamman lära sina ungar att fånga möss, även om hon är en utslängd innekatt?

Annelie

Svar:

Hej Annelie!

Jag tror att du behöver agera snabbt om du får syn på dem igen. Det går att få tag i dem med rätt utrustning. Jag fångade själv in en kattunge som inte var lättåtkomlig med en hemmagjord kattfälla. Läs gärna igenom artikeln som Madeleine skrivit här på sidan.

Madeleine värnar om hittekatter

Kontakta kommunen de har ibland så kallade ”kattfällor” eller prova hos polisen. Går det inte att få tag på någon så kan du försöka få tag på en transportbox av typ nät. Dessa har en lucka som fälls framåt/utåt. Bind fast bakdelen av buren med ett rep runt en gren, träd, stolpe eller var katterna nu befinner sig. Det är viktigt att buren står stadigt eftersom den ska hålla emot när du ”drar” igen luckan. Luckan ska ligga ner med ytterligare ett rep fäst i, ganska långt då du måste stå en bit ifrån. Står du för nära vågar de sig inte fram. Längst inne i buren lägger du kattmat, detta kommer garanterat få dem att gå dit, det kan dock ta tid. Jag fick stå ute i regnet i två timmar innan den lilla kröp in. När katten sedan är längst inne i buren drar du igen luckan. Här gäller det att vara snabb, katten kommer bli väldigt rädd och säkert spotta och fräsa. Ta gärna med en handduk som du kan lägga över buren, detta för att katten inte ska behöva se allt som händer. Om den är skygg och rädd för människor så kommer den bli ännu räddare när du går fram emot den. Jag har skrivit om det på min ”Fräset” sida… gå in där och läs om Musse.

Jag tror inte att det är omöjlig att få ta i dem bara du kan lokalisera var de är. Men tålamod och envishet kommer man långt. Jag kan inte garantera att de överlever vintern. De beror som sagt på var de är, mattillgång mm. Nu finns det ju många andra faror och inte bara matfrågan. De kan bli överkörda, uppätna av andra djur t. ex grävlingen, många elaka människor som utsätter katten för de mest ”horribla” tortyrer. Det finns allt för många faror där ute och i vårt samhälle har katten tyvärr inget där ute att göra 🙁 Även om de skulle överleva denna vinter så kommer det fler. Kattungarna blir vuxna och könsmogna och då är processen igång igen, med nya kattungar som får det svårt. Vi måste se framåt och försöka minska de ”förvildade” katternas bestånd.

Jag hoppas verkligen att du får tag i dem och kan du inte behålla dem själv så ta kontakt med ett katthem, annonsera överallt. De finns många som kan och vill hjälpa till och de bara får reda på hur det är ställt. Det kan ta tid men det går 🙂

Mvh Maria