Jag har tagit hand om en rädd vildkatt

Fråga:

Hej!

Har precis tagit hand om en liten vildkattunge som mina föräldrar lyckades fånga nu i helgen. Då de redan har ett mycket reserverad kattdam hemma som inte alls tyckte om den ilskna lilla krabaten så tyckte jag att det var bättre att den fick komma hem till mig. Första kvällen lät vi den vara instängd i ett rum där vi placerade mat och en låda. Han var mycket trött och hade varit på sin vakt så pass länge så han behövde sova. Döm om vår förvåning när vi morgonen efter fann att han faktiskt använt lådan och både kissat och bajsat i den.

När jag kom hem från jobbet samma dag, hade han hoppat ut ur kattburen och gömt sig bakom några tavlor. Jag plockade då bort tavlorna för att kunna undersöka honom närmare. Min pappa påstod att han sett honom halta så jag var lite orolig för ett av hans bakben. Han fräste och morrade som sjutton så jag vågade inte ta i honom. Men han började röra på sig (antagligen för att hitta ett nytt gömställe). Jag såg då att det inte var någon fara med benet. Han fortsatte gömma sig, och morrade och fräste så fort man kom in i rummet.

På tisdagen hade jag beställt en veterinärtid, och eftersom han hade gömt sig bakom ett skrivbord så var jag tvungen att få in honom i buren. Jag satte på mig ett par handskar och började försiktigt närma mig honom. Han fräste och spottade och hytte med tassen, efter en stund märkte jag att han inte försökte bitas, och jag kom så pass nära att jag kunde klia honom bakom örat. Då började han spinna! Efter en stund tog jag upp honom och satte honom i knät. Han fortsatte spinna och jag tog av mig handskarna och gosade med honom en stund. Han var jättesnäll. Sen blev det dags att åka till veterinären. Jag satte honom i buren och då blev han jättearg. Fräste och morrade hela tiden så fort jag tittade på honom. Han gjorde samma sak hos veterinären. Men han försökte aldrig bitas och var lugn och fin så länge man höll i honom. Vid ett tillfälle släppte veterinären ner honom på golvet för att även hon kolla bakbenet. Då Pinnade han in under ett bord och gömde sig. Sen fräste han och morrade så fort man närmade sig.

Så här har det fortsatt. Jag har bara haft honom i 3 dagar, så med lite tid ska det nog gå bra. Min fråga är: varför tror du att han fräser och morrar så fort man släpper honom, men han är hur kelig som helst och till och med somnar när man har honom i famnen?

Jag har börjat släpa med honom överallt när jag ska göra nånting hemma, bara för att inte lämna honom ensam. Men så fort jag släpper ner honom så springer han till närmsta gömställe och sitter sen och fräser när man gör några närmanden. Jag kan inte låta bli att ta i honom då veterinären konstaterat en ögoninflammation som måste behandlas minst 3 ggr om dagen.

Kan det vara att han är så ung (ca 8 veckor) så att han inte ser eller kan registrera vem det är som försöker närma sig? Är det helt enkelt för tidigt?

Han gömmer sig hela tiden. Jag har öppnat dörren till hans rum så han kan få tid att utforska hela lägenheten och dessutom höra oss och alla vardagliga läten för att kunna vänja sig vid det. I morse hade han avancerat från rummet och gömt sig bakom soffan. När vi fick fatt i honom för ögonbehandling, så sprang han sen och gömde sig bakom en högtalare. Kan det vara så att vi jagar upp honom genom att vi alltid plockar upp honom från hans gömställen och att han inte känner trygghet nånstans?

Jag har jättemånga frågor, men jag börjar så här. Tacksam för ett lugnande svar. Jag vet att man måste ha mer tålamod, och detta kanske är helt normalt, men jag är bara så orolig att jag gör något fel. Har du några råd?

Mikaela

Svar:

Hej Mikaela!

Din kattunge på ca 8 veckor fräser/spottar pga att den inte är van vid människor. Mitt råd till dig är att låta honom vara i ett rum där han kan känna sig trygg med låda, mat och vatten. Fortsätt att lyfta upp/bära runt/smeka honom om detta går bra. Han behöver mycket social kontakt med dig för att bli trygg och du kommer säkert att märka att fräsningarna upphör efter en tid.

Lycka till!

Helen, Kattvärnet