Hur vänjer jag en katt vid kyla

Fråga:

Hej, jag har en fråga angående en kattunge som är född och uppvuxen inomhus, som ska bli stallkatt. Hur sker bäst övergången till det kalla stallet? Hon är 12 v i januari och då är det 0 till + 5 grader i stallet. Är det någon idé att vaccinera denna kattunge om den fortsättningsvis aldrig kommer att bli vaccinerad?

Svar:

Hej!

Tyvärr kommer du säkert inte få de svar som du önskar. Jag blev rätt förvånad och ledsen över din förfrågan. Den här frågespalten är främst till för att hjälpa hittekatter och inte ge råd hur man ”gör en katt till en hittekatt”. Det känns något avig och det arbete som läggs ner för att ”höja kattens status” känns avlägset. Jag skulle aldrig medvetet utsätta en kattunge för detta. En liten kattunge som behöver mycket omsorg, kärlek och uppsyn. Att en kattunge på 12 veckor sätts ut ensam i ett kallt stall tycker jag är oansvarigt och okänsligt, snudd på djurplågeri. Du nämner själv värmen eller rättare sagt den kyla som den kommer att leva i under ett antal månader fram till våren. Visserligen kan den ”boa” ner sig i en hötapp eller två, jag kan inte råda dig till att genomföra detta. Stackars lilla ”misse”!

Hur ska den lilla förstå detta, uppfödd inomhus för att sedan slängas ut i kylan och ensamheten. Det är stor skillnad om man bor på landet och katten har möjlighet att komma in till familjen för att få mat, kel etc. Jag hoppas innerligen att detta inte kommer att ske. Naturligtvis ska alla katter vaccineras, avmaskas, kastreras och det hoppas jag att denna också får.

Jag hoppas innerligen att kattungen inte kommer gå detta tragiska öde till mötes. Utan att han/hon får ett värdigt liv där den inte enbart ses som en råttfångare för att vara människan till nytta. God katthållning innebär mer än så….

Mvh Maria