Hur ska jag göra för att kattungarna ska komma fram till mig?

Fråga:

Hejsan

För ca 5 veckor sedan blev jag medveten om att de fanns några kattungar under ett skjul. Dessa skulle avlivas om man inte tog hand om dom. Tyvärr har ja varken tid eller plats att ta hand om fler än 2 men för 4 veckor sedan så kom de två små yrväder hem till mej. Dom små var inte vana vid människor och hade aldrig sett en kattsandlåda.

I början så satt katterna tätt tätt tillsammans i fönstret när ja var vaken. När ja sov… eller i alla fall låtsades sova så hoppade katterna upp och ner i fönstret precis som om de ville ut. Detta har dom slutat med Efter ca 3 veckor så har dom nu börjat busa som kattungar gör… hittat svansen å springer å leker jaga varandra och äter som små hästar!

Nu är det bara det att dom är lite rädda, fräser och springer iväg när man kommer för nära. Den ena kissen Kompis, hon kan vara i samma rum som mig utan att det är läskigt men kommer jag för nära så rusar hon iväg. Den andra Kamrat, han rusar så fort ja ens tänker på att närma mig! Så hur gör jag, har du nått tips? Jag fick ett tips att vara med när de får mat för att bygga upp en relation till dem. Detta har ja gjort och för en vecka sen började jag att sitta på golvet bakom matskålen när de skulle äta. Till en början så tog de maten och sprang iväg och åt, men nu så kan dom äta ur skålen trots att jag sitter där, fast rör jag mig så är de fortfarande läskigt. Detta har i sin tur lett till att så fort jag kommer hem från jobbet och öppnar kylskåpsdörren så sitter de två katter i köksdörren och väntar på mat. Så att jag har fått fram ett beroende hos dem mellan mig och dem är ju helt klart. Men jag vill ju kunna klappa katterna och att de kan ligga i fåtöljen och ligga kvar där när jag går förbi. Har du nått tips på hur jag ska göra för att de ska komma fram till mej?

MVH Pernilla

Svar:

Hej Pernilla!

Jättebra att du kunde ta hand om två av kattungarna. Det kan vara lite knepigt att få kattungar som är födda ute att bli tama, det är enklare om man tar dem tillräckligt tidigt, de ska helst inte vara äldre än 5-6 veckor, helst så små att de inte har börjat registrera sin omgivning och bli medvetna om faror. Då går det snabbt och enkelt att få dom tama. Men det går även att få större katter tama men det tar längre tid Man ska helst ha dem på en liten yta, så att de inte har chans att springa och gömma sig…jag kan tänka mej att det är lättare med en ensam kattunge än med fler. Så mitt råd är att försöka begränsa deras utrymme och försök umgås så mycket som möjligt, ta i dem även om du riskerar att bli riven men var lugn och försiktig, så förstår de så småningom att det inte är farligt med människokontakt… Fortsätt som du gör nu med maten och se om du så småningom kan få dom att ta godsaker direkt från din hand, mat är ett bra sätt att stärka banden på. Lek är ett annat bra sätt, lek med dem med leksaker som fjädervippor och långa snören det är ett sätt att få dem att våga komma närmare dig men utan att sätta dit händerna, försök på så sätt att få dem att komma närmare och närmare dig (kom ihåg att snören är bara för lek med dig inte ensamma det är en farlig leksak, katterna kan inte spotta ut eller bita av snöret utan sväljer istället med katastrofala följder) Det går att få dem tama men det kräver tid och mycket tålamod så ge inte upp…

Lycka till!

Christina o Berit, Kattvärnet