Hur gammal är min hittekatt?

Fråga: Hur gammal är min hittekatt?

Hej!

För ett halvår sedan tog jag hand om en vildkatt eller en katt som var vanskött? Hon var fruktansvärt rädd för ljud och häftiga rörelser. Hon var jättemager och hade mask. Nu bor hon hos mig och har det bra. Hon verkar trivas och är fin i hull och päls. Nu till frågorna.

Kan man som på hästar se hur gammal en katt är?

Hon vill alltid dricka ur badkarskranen, är det normalt och är det ok att hon dricker mkt vatten?

Tack på förhand/ Lina

 

Svar

Hej Linda!

Det var skönt att höra att det finns personer som dig som faktiskt tar sig an hittekatter. Det finns allt för många och det och det glädjer mig att hon kommit till dig. För att uppskatta åldern på din katt kanske du skulle ta henne till en veterinär. De har kunskapen och vet vad de ska titta efter. Mina katter dricker också vatten ur ALLA kranarna de kommer åt även fast jag har två stora vattenskålar och det är inte farligt. Däremot tycker jag att du ska se upp om hon dricker kopiöst mycket, det kan tyda på diabetes eller annan åkomma. Jag tycker att du ska beställa tid hos en veterinär som kan kolla upp din lilla katt både gällande ålder och hennes törst. Kanske hon även behöver en vaccinationsspruta.

Lycka till och krama lilla missen 🙂

Mvh Maria

2 kommentarer

 1. Hej.
  Kattungar vaccineras som regel vid 9 och 12 veckors ålder. Det sägs att om en kull kattungar inte får råmjölk och föds upp med mjölkersättning, bör man vänta upp till 4 veckor med att börja vaccinera. Stämmer det?

  1. Hej Maria!
   Enligt tillverkare av vaccinet Nobivac Tricat anges grundvaccination: 2 vaccinationer med 1 dos vardera med 3-4 veckors intervall. Den första vaccinationen kan ges från 8-9 veckors ålder och den andra från 12 veckors ålder.
   Enligt tillverkare av vaccinet Purevax RCP anges grundvaccinering: första injektionen: från 8 veckors ålder, andra injektionen: 3-4 veckor efter den första. Vid förväntad förekomst av höga nivåer av maternella (moders) antikroppar mot R, C eller P komponenterna (t.ex. 9-12 veckor gamla kattungar från kattor vaccinerade före dräktigheten och/eller som tidigare konstaterats eller misstänks blivit exponerade för sjukdomspatogenen/-patogenerna) skall grundvaccineringen uppskjutas till 12 veckors ålder.

   Schemat gäller alltså oavsett uppfödningsform dvs även mjölkersättningsuppfödda kattungar, däremot kan vissa smittdrabbade katterier eller katthonor som nyligen vaccinerats inför dräktigheten alltså istället behöva ge kattungarna vaccin vid 12 och 16 veckors ålder. Hoppas du fått klarhet i frågan!
   Lycka till!
   /
   Eva Molin
   Guldveterinären

Kommentarer ej tillåtna.