Hur får vi hennes förtroende?

Fråga:

Hej

Sedan c:a 1 år har en jättesöt liten kattflicka drivit runt i vårt villaområde, uppenbarligen övergiven. Vi har ställt ut mat då och då och sedan i somras kommer hon regelbundet morgon och kväll för att få mat. Vi har lagt i avmaskningsmedel och hon har lagt på hullet och ser riktigt frisk och och pigg ut. Efter att ha varit mycket skygg kommer hon nu in på hallmattan och äter och vill gärna bli klappad, men efter hon ätit vill hon genast gå ut och sätter sig vid ytterdörren och jamar. Hur skall vi få henne att stanna inne lite i värmen? Hon är troligtvis c:a 1 1/2 år gammal.

I oktober kom hon en dag plötsligt med 2 ungar (vi hade misstänkt att hon fick ungar i augusti någon gång). Vi var beredda att fånga ungarna för avlivning eftersom vi inte kan ta 3 katter, men några grannar dök upp och ville gärna adoptera hela familjen. Den ena ungen fångades lätt i en kattfälla och togs hem av grannarna, men mamman vägrade stenhårt att låta sig fångas och har nu åter blivit mycket skygg. Den andra ungen hittades tyvärr död dagen efter, den hade från början visat sig mycket oförsigkommen och det var väl naturens lag.

Vår frågor är följande:

Om vi lyckas återfå hennes förtroende kommer vi att försöka behålla henne som utekatt på hennes egna villkor. Om vi ändå bestämmer att hon skall till familjen som har hennes unge, kommer hon då att stanna där eller står hon på vår tröskel dagen efter ändå?

För att undvika fler vildkatter i området skulle vi vilja ge henne P-piller, eftersom det verkar svårt att få henne till veterinären. Hon måste väl först vänja sig att vara inne innan man kan sterilisera, eller hur. Man kan ju inte släppa ut en nyopererad katt? Vad ger du oss för råd. Det är ju inte långt till mars. Och vi kan ingenting om katter!

Skall vi vara mera drastiska och stänga in henne 1 dygn? Det känns hårt eftersom hon verkar nöjd med sin frihet efter hon fått mat.

Svar:

Hej!

Om jag vore dig så skulle jag börja med att försöka återfå förtroendet… sen skulle jag boka tid hos veterinär för kastrering, vaccinering och id-märkning. Var kattan ska bo kan ju bli en senare fråga, det beror ju på hur hon kommer överens med sin unge, det går inte alltid bra.Då får ni komma överens med grannen om vem som ska betala kastrering mm.

När det är dags för veterinärbesök så får ni stålsätta er och låta henne vara inne tills det är dags att åka till veterinären.

Hon får inte äta efter 18 dagen innan operation så ni får locka in henne lite tidigare. När allt sen är klart hos veterinären ska hon självklart vara inne ett tag och det kan tänkas att hon då inte heller är lika pigg på att gå ut. Hör med veterinären när hon kan få gå ut igen, jag utgår ifrån att hon känner området väl eftersom ni har matat henne länge. Och att ni har kollat med polis att hon inte är anmäld saknad av någon.

Christina, Kattvärnet