Hemlös kattmamma med ungar på gården

Fråga:

Hej Maria!

Jag är väldigt ledsen just nu eftersom jag har hittat en ung katthona och hennes tre kattungar som bor i en buske utanför min lägenhet. Jag har rört till det ordentligt, jag tog in alla katterna hos mig för att lämna in dem till djurens vänner dagen därpå. Men jag fick råd att vänta ett tag av min omgivning eftersom det kanske var någon som ägde mamman, hon såg fin ut. Jag släppte ut dem igen och nästa dag hade hon flyttat ungarna. Jag träffade en man i kvarteret som sa att han brukar mata henne ibland och att hon hade inget hem. Kattmamman kommer varje dag och väntar på mat från honom, men han verkar slutat mata henne pga av att jag började bry mig. Jag kan ju ej ta mamman nu då dör ungarna och jag vill ju inte börja mata henne nu för jag skall snart flytta. Jag får inte heller tag på mannen, han öppnar inte. Vad ska jag göra, mår så dåligt. Vill inte heller att hon skall gå hungrig, men vill inte vänja henne att få mat hos mig.

Hjälp, svara mig snabbt.

Annelie

Svar:

Hej Annelie!

Förmodligen har inte denna katthona någon ägare eftersom mannen matat henne ett tag. Även fast en del honor kan föda ute tar de oftast med sig kattungarna. Det bästa vore om du kunde försöka få tag på henne och kattungarna så att de kommer in. Kanske du känner någon som kan hjälpa dig ett par dagar. Ta kontakt med något katthem de brukar vara hjälpsamma, även fast de kanske inte kan ta emot dem själva så kan de säkert vägleda dig. Det vore synd om kattungarna skulle ”förvildas” och springa vild för våg när de blir äldre samt att mamman behöver mycket näringsrik föda då hon diar ”missarna”. Du kan även sätta upp lappar i affärer, veterinärkliniker, trappuppgångar och i lokaltidningen. Kanske någon känner igen henne eller ”håller tummarna” att någon förbarmar sig över henne även fast det inte är deras egen. Det finns många som brukar kunna hjälpa till om de kan.

Jag håller verkligen tummarna för dig och hoppas att det löser sig för katthonan + ungarna. Det börjar bli kallt ute och de MÅSTE komma in i värmen snart.

Hör av dig igen om något är oklart.

Mvh Maria