Hemlös katthona med ungar

Fråga:

Hej,

För ett par månader sedan upptäckte vi att en katthona bosatt sig på vår ”krypvind” i stallet. Hon är mycket tillgiven,barnkär och otroligt snäll. Vi har matat henne och ringt runt till grannarna och även kontaktat djurskyddsföreningen, men ingen har anmält sin katt försvunnen.

För några dagar sedan kom katten och hämtade oss och hon var betydligt smalare än tidigare. Hon visade oss vägen till stallet och mycket riktigt: Där fanns tre kattungar !

Vi har gjort en plats i vår sadelkammare och katten verkar trivas . Hon är en duktig mamma och ungarna äter och växer.

Nu har vi lite frågor kring katterna:

Grannens hankatt smyger runt stallet och vi är lite oroliga för kattungarna. Är det någon fara om han hittar dem?

Om ingen ägare hör av sig vill vi kastrera kattmamman. Hur tidigt efter ungarna kan man göra det? Kan hon bli dräktig medan hon har ungar? (vi vill inte ta hand om en kull till)

Eftersom vi inte har någon egen katt så får katten gärna bo kvar i sadelkammaren. Dessutom vill vi behålla en kattunge för de har blivit väldigt speciella för hela familjen. (de övriga två måste vi hitta ett hem till) Vi har läst att det är dags med kastrering vi ca 10 mån ålder. Vid vilken ålder kan de bli dräktiga?

En sista fråga från en amatör:
Jag har väldigt svårt att se vilket kön det är på ungarna. Alla ser likadana ut! De är tre dygn och alla ser ut som honor. Tar det tid innan man ser tydligt? Med vänliga sommarhälsningar från oss hästuppfödare som blivit med kattungar !

Suzanne

Svar:

Hej Suzanne!

Vad bra att ni tagit er an den lilla familjen 🙂

Ni behöver säkerligen inte vara oroliga för grannens hankatt, han tycker nog att kattungarna är läskigare än vad de tycker om honom 😉 Skulle han visa sig fientligt inställd så är jag helt övertygad om att kattmamman försvara sina små.

Jag tycker att ni ska ta kontakt med er veterinär så kan han/hon skriva ut p-piller till honan så länge. P-piller ska inte påverka henne i den benämningen att det ska vara skadligt för kattungarna att dia. En del honor kommer i löp redan efter någon vecka. Jag vet en uppfödare som råkade ut för en liten ”olycka”… honan hade fått kattungar och ”tyst” kommit i löp igen. Olyckan var framme och hon blev dräktig. När den första kullen var leveransklara (vid 12 v) fick hon en ny kull, alltså måste hon ha blivit dräktigt nästan direkt efter förlossningen. Efter den gången var uppfödaren noga med att sätta honan på p-piller nästa direkt efter förlossning. Detta är olika från individ till individ, vissa honor börjar löpa tidigt andra sent. Hon kan alltså med stor sannolikhet bli dräktig innan dessa små är ”utflygna”… men som sagt ta kontakt med veterinären så får du ett klart besked om hur du bör gå tillväga 🙂

När det gäller könsmogna hos katter är det alltså mycket individuellt. Vissa blir könsmogna vid 6 månader, andra efter året. Jag skulle även här rekommendera att du diskuterar det med din veterinär. Vissa katter mognar tidigare och andra senare.

Det är nästan lättast att se könet på kattungarna när de är nyfödda…

Kattmamman behöver nu också extra näring och mycket energi för att ge di åt kattungarna. Ge henne extra go-bitar och näringstillskott. Det finns en uppsjö med bra foder hos välsorterade djurbutiker som är lämpade för di-givande honor. ”Kitten” foder innehåller mycket av vad hon behöver samt att kattungarna kan äta av det när de blir tillräckligt stora.

Tänk på att kattungarna inte ska lämna mamman före 10 veckors ålder (helst 12) och att det måste avmaskas samt helst också vaccineras innan de levereras. 🙂

Lycka till med de små!!!

Mvh Maria