Har katten ett hem?

Fråga:

Problem!

Vi bor lantligt, genom åren har vi ”samlat på oss” många hemlösa katter, f n elva stycken (alla kastrerade). Förra sommaren dök ännu en kringvandrande hane upp. Han hittade kattmat jag ställt på verandan till de andra, men snart började jag ta ut mat speciellt till honom när han kom, i tron att vi var på väg att få en katt till.

Han var på sin vakt, men inte så skygg som en del av mina andra katter varit från början. Problemet var bara att han, till skillnad från våra tre tidigare hitvandrade hankatter, ideligen gav sig på de andra katterna – alltid oprovocerat; de gjorde inget för att köra bort honom. Vattenslangen fick ligga framme för jämnan, vi vågade knappt vara hemifrån. Vi hade tänkt vänta med kastreringen tills vi vunnit hans förtroende och fick ta i honom, som vi gjorde med de andra. Men vi insåg nu att kastrera fick vi göra bums, om det hela skulle ha en chans.

Vi fixade en fångstbur, ställde in mat – men han lyckades smita precis innan dörren gick igen. Efter denna upplevelse var han försvunnen hela hösten och vintern, men dök upp igen i slutet av februari.

Våra andra katter lever under ständigt hot om stryk från ”Tage”, det har redan blivit två veterinärbesök till följd av honom, och vi tvingas låsa kattluckan ganska mycket, vilket inte uppskattas.

Min man tror att denna slagskämpe måste ha ett hem någonstans där han får mat, eftersom han inte visat sig hos oss förrän vintern led mot sitt slut och parningssäsongen börjar. Borde han inte annars ha kommit för att söka föda i början av vintern? Han ser inte vare sig mager eller eländig ut, men pälsen är mycket tjock, så han är rustad för utomhustemperatur.

Jag hoppas innerligt att min man har rätt – att katten hör hemma någonstans. Snart orkar jag inte vägra honom mat längre, trots att situationen är ohållbar med de andra katterna.

Tacksam för råd och synpunkter!

MVH Gunilla

Svar:

Hej Gunilla!

Oj.. vilken berättelse. Han verkar vara en ”drivare” efter vad du berättat. Kanske han inte har ett eget hem som ni misstänker utan har några tillfälliga ställen som han stannar upp vid. Jag förstår att det är en jobbig situation för er och era katter då han inte är så snäll med dem. Eftersom han inte är kastrerad har han naturligtvis starkare revirkänslor och försöker ta kommando. Det är inte lätt att ge råd så här med enbart den informationen men jag tycker att ni återigen ska försöka fånga in honom. En kastrering gör ju att han (förhoppningsvis) lugnar ner sig. Hans ”krigarinstinkt” kommer iallafall att minska, inte direkt eftersom det kan ta ett tag. Vissa svarar direkt på en kastrering och andra bibehåller vissa egenskaper iallafall. Ju snabbare han kastreras desto bättre…

Har ni försökt att annonsera om honom. Ett effektivt sätt att ta reda på om han har ett permanent hem är att upplysa omgivningen om att han kommer till er. Sätt upp lappar i affärer, bostadsområden, ring polisen och hör efter om någon saknar en katt, prata med grannarna etc.

Det är ju helt klar synd om honom som inte verkar få någon riktig ro. Om ni nu inte har möjlighet att ta hand om honom kanske ni känner någon annan som kan det. Han verkar ju helt klart vilsen 🙁

Inte vet jag om jag givit dig några råd men jag hoppas att jag kanske kunnat gett dig några infallsvinklar om hur ni kan gå vidare. Jag önskar er verkligen lycka till !!!

Mvh Maria