Är vår upphittade katt en ”skepparkatt”?

Fråga:

På semestern blev vi med katt. Det var en övergiven katt på en camping där vi bodde. Vi har gissat att den är cirka ett halvår gammal. Den är svart med vita tassar, mage och en sträng på näsan. Den har fem tår på varje tass. Enligt Djurens vänner (som blev jätteglada åt att vi ville ta hand om den, annars skulle de ha hämtat den för avlivning) är det en skeppskatt och jag skulle nu vilja hitta info om denna ras. Har tittat på massor med sidor, men inte kunnat hitta just skeppskatt, utan bara massa abessinier och birma m fl. Vår lilla kisse, som jag kallar Missan, men vår son vill döpa till Pärlan verkar jätteklok, pigg och nyfiken. Hon går gärna in och lägger sig hos grannarna. Inte så populärt. Hur kan vi vänja henne av med det. Be grannarna spruta vatten på henne? Hon var jätteduktig ända från början med att gå på lådan och kissa, till och med under bilfärden hem från semestern. Jag vill veta/lära mig mer om vår lilla kisse och vore tacksam om du har några tips. Hälsningar Carita Persson

Kritan

Svar:

Hej!

Lycka till med er nya katt det är jättebra att ni tog hand om henne. Det är ju tyvärr alldeles för vanligt att avskyvärda människor bara dumpar sin katt när de tröttnat eller när semestern är över. Det är alltid glädjande att höra att det också finns människor (som du och din familj) som gör något när de hittar en stackars övergiven katt.

Det är en bra ide att låta grannarna spruta vatten på henne för att hindra henne att gå in och lägga sig. Det finns också en ”fy spray” att köpa det kan man prova att spraya runt ingången. Det är dock inte säkert att detta hjälper, katter reagerar olika, om det inte fungerar får ni överväga att hålla katten inne eller kanske bygga någon form av inhägnad till henne. Det är ägarens ansvar att hålla uppsikt över sin katt och grannsämjan kan bli hårt ansträngd av sådana problem.

När det gäller vilken ras katten är så är det så att ”skeppskatt” är ingen ras utan en genetisk defekt som gör att katten får extratår. Framtassarna kan ha 6-7 tår och baktassarna 5-6 tår. Det hindrar inte katten på något sätt och är helt ofarligt. Defekten är vanligast hos maine coon rasen men det inträffar även bland huskatter. Namnet ”Skeppskatt” kommer av att man förr trodde att de extra tårna gjorde katten speciellt lämpad att klättra i skeppsmaster.

Lycka till och ge Missan/Pärlan en kram

PS glöm inte att kastrera henne när det är dags, det finns redan för många oönskade kattungar i världen. Tänk på att första löpningen kan komma hastigt och hon kan bli med ungar blixtsnabbt innan ni ens hunnit upptäcka att hon löper…

Berit