Är det hopplöst att få vildkatter tama?

Fråga:

Hej!

Har just tagit hand om en omplaceringskatt, ca 18 veckor gammal. Han föddes vilt och har bott hos människor sedan i somras men tycks inte lärt sig tycka om och lita på ”oss” ännu. Har nu läst i kattböcker att det är nästan hopplöst att få ”vildkatter” tama efter 7-8 veckors ålder. Stämmer detta? Har läst era råd här på sidan och försökt leka honom till förtroende. Han kan hoppa runt mig, men aldrig på mig, tillåter ingen beröring och springer om man kommer för nära, alternativt väser. Han väser ofta. Vad tror ni? Kan han bli tam? Har haft honom i 5 dagar nu.

Kattälskande och orolig

Svar:

Hej!

Visst kommer han att bli tam, fortsätt som du håller på lek med honom, prata vänligt. Det stämmer inte det som står i många böcker, vildkatterna blir med lite tålamod tama. Jag vet själv om minst fyra vildkatter som tagits in som vuxna och nu är helt tama så din lille kattkille finns det gott hopp för.

Men katter är individer och alla blir inte spinnande knäkatter som man kan gå runt och bära på. Jag har själv tamkatter som inte är såna det hänger helt och hållet på kattens personlighet. Om du går in på Kattvärnets egen hemsida och sen går in på Smått o Gott sidan så hittar du där bilder och lite text om en f d vildkatt Mitzy som nu är så tam att hon till o med är ute på dagarna (i en mycket kattvänlig miljö). Hon var 1 år när hon kom in i värmen…

Lycka till med din lilla kattkille och se till att han blir vaccinerad och sen kastrerad, öronmärkt när den tiden kommer. P.S. Att han väser är för att fortfarande är lite rädd för den nya miljön och dig men det går snart över. Allt han behöver är tid, tålamod och mycket kärlek.

M v h Berit, Kattvärnet