Vingelsjuka

Fråga

huskatt, 6 år

Min katt Felicia fick diagnosen vingelsjukan. Vill veta mer om den och kommer hon verkligen att dö, finns det inget botemedel?

Svar

Hej!

Vingelsjuka orsakas av ett virus. Detta virus ger upphov till en inflammation i hjärnhinnar på katten. Tyvärr finns det inga mediciner att sätta in som fungerar på virus och därför är ofta vingelsjuka dödligt.

Diagnosen vingelsjuka är inte alltid så lätt att ställa och ofta ställer man den efter de symtom som katten uppvisar: Den får ofta beteendeförändringar (en arg katt blir plöstligt kelig och tvärtom), den blir vinglig och får svårt att hoppa upp i t ex möbler, katten får dålig aptit osv.

Den enda behandling man kan sätta in är så kallad understödjande behandling, dvs dropp om katten blir uttorkad, ev cortison för att dämpa inflammationen i hjärnan.

Det finns katter som tillfrisknat efter vingelsjuka. En del av dessa tycks bli helt friska medan andra får återfall efter en tid.

Om katten är väldigt sjuk är det ibland snällare att låta den somna in så att den slipper lida.

Hoppas att din katt klarar sig

Veterinär Chaterine Kolander
Sjukhuset i Malmö

6 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • Min katt on 2 oktober, 2014 at 09:22

  Hej. Min kattunge jag har är ungefär 4 månader. Hon har jättemycket energi och vill leka hela tiden. Men nu har hon inte ätit nästan ingenting på ca. 3 dagar men hon beter sig helt och hållet som vanligt, så som hon alltid gjort, förutom att hon inte äter. Idag åt hon faktiskt lite torrfoder men spydde sedan upp allt igen. Vad kan hon fått för fel? är hon sjuk? tacksam för svar.

  1. Hej!
   Det är mycket viktigt att katter äter. Efter tre dagar utan mat börjar katter tära på sina reserver och levern tar skada. Om hon kräks kan det vara ett symptom på leversvikt men kan också orsakas av hårboll eller ifall hon svalt ner något olämpligt som fastnat i mage/tarm. Hon bör undersökas av veterinär.
   Lycka till!
   /
   Eva Molin
   Guldveterinären

  • Katrin on 10 januari, 2015 at 04:50

  Jag tror att min katt också har fått detta! Vinglar, jamar när man lyfter upp den, klorna ute hela tiden, slö, långsam, ligger och stirrar, verkar ha ont, drar sig undan…

  Vi har börjat ge vår katt kolloidalt silver 2,5 ml 6 gånger om dagen (bra att ge ofta så att virus inte får chans att växa till sig igen), som man blandar med whisky (det ska vara ca 75 % KS och 25% whisky), ger honom detta i munnen med ”spruta” (utan nål) som man kan hämta på apoteket. Alkoholen är till för att silvret ska kunna ta sig in i även höljevirus. Man kan även blanda fodret med någon tesked kolloidalt silver och hälla en tesked i dricksvattnet.

  Jag tror verkligen och hoppas på att detta kommer att rädda vår älskade katt! Man har absolut inget att förlora på att prova!

  1. Hej Katrin
   Att ge alkohol till djur är inte förenligt med svensk djurskyddslag utan betraktas som djurplågeri vilket är anmälningspliktigt och straffbart. Även om kolloidalt silver i sig självt inte är direkt livsfarligt i små mängder under förutsättning att kattens njurar och lever är friska så kan ändamålet inte anses helga medlen genom att blanda det i alkohol. Djur har inte bra kapacitet att bryta ned alkohol och kan drabbas av depression av CNS som styr andning, hjärtfrekvens och kroppstemperatur, orsaka kraftigt blodsockerfall, försura blodet och katten kan dö av alkoholförgiftning. Katten bör undersökas av veterinär.
   Sluta genast innan du själv är orsaken till din katts bortgång…
   /
   Eva Molin
   Guldveterinären

  • Ivar on 14 april, 2015 at 01:03

  Har en långhårig han katt som nu har fått en massa tofsar vid ljumskarna och nu med varmare väder så blir det en plåga för honom men det går inte att klippa eller kamma honom så jag måste ta honom till en veterinär och då undrar jag vad det kostar på ett ungefär har en försäkring men vet inte om den hjälper när det gäller klippning Tacksam för ett svar

   • admin on 18 april, 2015 at 01:44
    Author

   Hej Ivar
   En försäkring gäller inte för tovklippning, som det kallas. Priset beror lite på om man bara ska klippa bort tovorna, eller klippa en sk. lejonklippning, där man klipper kort utom på huvud, svans och tassar (precis som lejonen). Enklast är att du hör med din lokala veterinär. Men räkna iaf mellan 1000-2000kr.

   MVH Micke
   Katt.nu

Kommentarer ej tillåtna.