Varför dog kattungarna?

Fråga

Raskatt/Huskatt: huskatt
Ålder: 5 år

Vår honkatt förlöstes med kejsarsnitt hon fick 2 välskapta pojkar. Hon var medtagen av operationen och brydde sig inte om ungarna. Jag, matte, matade de små med mjölkersättning som vi köpt på apoteket. Till matningen använde jag en dosspruta, och gav 2,5 ml varannan timme. Jag fick dem att kissa och bajsa. De låg i en låda med en varmvattenflaska och jag hade dem ofta i en liten handduk i handen.

Drygt ett dygn efter födseln blev den ene tröttare. Han sov djupt och smågnydde. Han avled efter ca 2 timmar. Den andre blev ensam i lådan en stund när vi höll på med den döda. När vi sedan tog upp honom var han döende. Han slutade andas, vi blåste luft på munnen på honom och han tog sig till baka till livet. Vi lade kattmamman på sängen och lade dit ungen. Den kröp intill henne och verkade nöjd. Han diade inte utan låg upp på henne. Efter ca 1 timme hörde jag att han skrek till och började kravla runt, jag lade tillbaka honom nära mamman men han flämtade allt svagare och gnydde. Efter en kort stund dog även han i min hand.

Varför ?

Svar

Det är omöjligt att säga vad som orsakade kattungarnas död utan att obducera dem. Det kan t.ex. bero på medfödda missbildningar (bl.a. olika typer av hjärtfel), infektion, nedkylning eller att de fått mjölkersättning ner i lungorna i samband med matningen. Det kan naturligtvis också vara sviter efter narkosen i samband med kejsarsnittet.

Anna von Celsing

Veterinär, Trestads Djurklinik

2 kommentarer

  • margareta lagerstedt on 8 december, 2013 at 10:16

  Hej!
  Min 5 månaders kattpojke har sekret i näsan som blir till fasta kulor, jag vågar inte pilla bort det intorkade i näsan då jag är rädd att riva sönder den sköra slemhinnan. Ser att slemhinnorna är svullna innanför näsvingen och det känns som om han har svårt att andas genom näsan.
  Är det en förkylning, skall jag avvakta?

  Viktoria

  1. Hej Margareta!
   Orsaken kan vara flera såsom tex kronisk kattsnuva, torr luft, polyper, allergi/överkänslighet mm.
   Du bör låta undersöka din katt om han har svårigheter att andas eller visar ökad trötthet.
   Det du kan göra under tiden är att fukta med koksaltlösning och försiktigt ta bort sekretet flera gånger per dag, därefter droppa i koksaltdroppar och/eller avsvällande Nezeril näsdroppar (för små bebisar). Det är bara bra att han nyser ut sekretet, det är nämligen viktigt för katter att ha sitt luktsinne, eftersom de äter sämre när de är täppta. Blir han inte bättre bör han undersökas av veterinär.

   Lycka till!
   Eva Molin
   Guldveterinären

Kommentarer ej tillåtna.