Vad är gastrit?

Fråga

Raskatt/Huskatt: perser/skogskatt
Ålder: 3 år

Jag var hos min veterinär igår och tror att min katt lider av gastrit (heter det så?). Jag har försökt hitta information om det på nätet, men det verkar hopplöst. Kan du berätta lite om vad det egentligen är?

Han får nu bakteriedödande och penicillin i tio dagar. Vi provar även ett annat foder. Som än så länge funkar, han älskar det. Och han har inte ens försökt att kräkas sedan igår em. Han brukar hålla på hela nätterna. Vad tror du?

Tack på förhand..

Mvh Zandra

Svar

Gastrit är en inflammation i magsäcken, det man i vanligt tal kallar för en magkatarr. Symptomen brukar ffa vara kräkningar och buksmärta. Det kan antingen vara en akut gastrit som oftast går över av sig själv. En sådan kan t.ex vara orsakad av olika läkemedel eller infektioner (vanligen virusinfektioner).

Det låter som om din katt snarast lider av en kronisk gastrit. Det kan ofta vara svårt att hitta orsaken till en sådan, men en orsak som man talar om idag är Helicobacter – en typ av bakterier som man tror kan vara en bidragande orsak hos vissa individer. Kanske är det därför din katt behandlats med antibiotika. Den viktigaste behandlingen är annars att försöka lägga om kosten. Vi brukar ffa använda Hill´s i/d – foder som diet. Man kan även ibland behöva använda medicin som hämmar saltsyraproduktionen i magsäcken.

Magnus Danielson
Veterinär, Trestads Djurklinik