Urinsten

Fråga

Min älsta katt som nu är tre år hade för ett år sen urinsten.

Nu undrar jag om det är lätt att få tillbaka det och om det är dåligt för katten att äta whiskas complete torrfoder. Den rör sig inte så mycket.

Svar

Hej!

Urinsten är ett relativt vanligt problem på våra katter överhuvudtaget. Det som man i dagligt tal kallar för urinsten brukar hos katter vara fråga om kristaller som packar i hop sig till grus som fastnar i urinledaren.

Mest utsatta är kastrerade hankatter, även om man egentligen tror att honkatter får urinstenar lika lätt som hankatter. Skillnaden är att honkatten troligen kissar ut stenen själv, eftersom hon har en kortare och något vidare urinledare än hanen.

När katten visar symtom från urinvägarna ska du alltid kontakta veterinären – det är mycket allvarligt när det blir stopp i urinvägarna, katten kan dö av förgiftningen som uppkommer när urinämnen börjar tas upp av kroppen.

Varför katter får urinsten vet man inte riktigt. I de kattfoder som finns att köpa i dag är halten av mineraler i de allra flesta fall väl balanserad för att minska risken för urinstenar. Det är inte ovanligt att katten får återfall och därför brukar ofta veterinären rekommendera specialfoder som minskar risken för ny bildning av kristaller.

Precis som du själv säkert funderat på är det viktigt att katten motionerar och inte blir alltför överviktig. Tjocka katter har oftare problem än katter med normalt hull.

Hälsningar Veterinär Chaterine Kolander

Djursjukhuset i Malmö