Titthålsoperation vid kastrering av honkatt

Fråga

Bondkatt, 8 månader

Tänkte låta sterilisera vår lilla katta. Har hört att det finns olika metoder varav en är en ”titthåls”-metod som ska vara lindrigare för katten. Vad skiljer den metoden från operation? Kan ni rekommendera den?

Tacksam för svar, Gun

Svar

Hej Gun!

Vad bra att du ska kastrera din katt snarare än att ge den p-piller som kan ge många biverkningar. Vi rekommenderar absolut kastrering, men vilken typ av operation som görs brukar inte spela så stor roll. Det som är viktigt är att båda äggstockarna och hela livmodern opereras bort.

Den vanligaste operationen är när veterinären gör ett snitt på magens mittlinje. Snitten brukar vara mellan 2-5 cm långt och brukar läka utan problem.

Man kan också göra ett litet snitt, 1.5-3 cm långt, på kattens vänstra sida och det är den typen av operation som en del kallar för titthåls-metoden. Den metoden används mycket i resten av världen, speciellt i de engelskspråkiga delarna. Operationen i sig är precis likadan dvs man tar bort äggstockar och livmoder men snittet blir ofta något mindre. Jag använder själv denna metod för det är den jag har lärt mig och trivs bra med den. En stor fördel är t ex om katten har ungar som diar, då slipper hon störande stygn vid juvret eller om man samtidigt opererar katten för juvertumörer, då är det en fördel att inte kastrera från mittlinjen. Eftersom det snittet är mindre så kan det vara en fördel om det förväntas bli svårt att ta stygnen. En stor nackdel är om man kastrerar en raskatt med färgade extremiteter, som siames t ex. Då kan katten få mörka hår där snittet gjordes. Man ska dessutom tänka på att kattens hår kommer klippas bort där den ska opereras och på sidan syns det ju mer än om man klipper på magen.

Eftersom jag själv använder ’titthåls-metoden’ så kan jag rekommendera den precis som jag kan rekommendera den traditionella metoden från mittlinjen. Det viktigaste är trots allt att välja operation snarare än p-piller för långvarigt uppskjutande av löptid.

Lycka till!

Åsa Gyllenberg, leg vet

Valla Djurklinik