Svullna halskörtlar

Fråga

Jag köpte honom 19 december och sedan dess har han haft svullna halskörtlar. Han har inga andra symtom. Han är en perser och 5 månader gammal, pigg o lekfull och äter som han ska.

Vad tror du att detta kan vara? Går det att bota.

MVH Catarina

Svar

Hej Catarina

Lymfknutor och tonsiller är en del av individens immunförsvar. Det är ganska vanligt att unga individer av alla djurslag har svullna lymfknutor (lymfkörtlar) och tonsiller. Dessa svullnar upp som ett svar på infektionsämnen som djuret råkar utför.

En ung individ stöter på sådana ämnen för första gången och reagerar oftare än äldre individ som blivit immun mot många smittämnen och sjukdomar. I en del fall kan svullnaden av lymfknutor finnas kvar ganska länge trots att katten är helt besvärsfri (dvs inte har några symtom på sjukdom).

Håll koll på svullnaderna och om körtlarna ökar i storlek eller kattungen visar tecken på sjukdom kontakta din veterinär.

Veterinär Chaterine Kolander
Djursjukhuset i Malmö

2 kommentarer

  • Annslen on 9 oktober, 2013 at 08:06

  Hej!
  Vår gamla kastrerade hankatt (innekatt) 17 1/2 år gammal börjar bli allmänt gammal och trött, har magrat lite och sover mest. Kan dock skutta runt piggt och glatt i korta stunder. Sedan en tid har jag reagerat på att han alltid kräks eller hulkar efter det att vi lyft honom. Ingen skada som vi vet om. Aldrig tidigare varit sjuk. Vi lyfter som vi alltid gjort. Hans bror( från samma kull) var vi tvungna att avliva för tre år sedan pga njursvikt.
  Låter detta med kräkningarna som något speciellt, eller har vi bara en gammal, trött kattgubbe helt enkelt? Eller helt enkelt- ta honom till veterinären för genomgång?

  Tack!

  1. Hej Anna!
   Jag är av den uppfattningen att jag hellre vet vad jag har framför mig än att gå och oroa mig och vänta på att en eventuell sjukdom skall bli sämre.
   Visst är det en gammal herre du har men det är absolut bra att låta en veterinär kontrollera din katt, känna igenom buken så att det inte är frågan om någon tumörväxt och ta blodprover för att kontrollera njurar, lever och sköldkörtel.
   Lycka till!

   Eva Molin
   Guldveterinären

Kommentarer ej tillåtna.