Svarta fläckar/korn i huden

Fråga – svarta fläckar/korn i huden

Jag har en innekatt som har fått svarta små fläckar på huden på svansen på flera ställen. Det verkar gå att skrapa bort. Hon verkar inte ha besvär för hon kliar sig inte och pälsen finns kvar på ställena. Kan det vara ohyra? Det verkar konstigt då hon är innekatt. Ser inte ut som jord eller smuts heller. Kan det vara nån slags eksem?

Hälsningar ifrån veronica ifr örebro

Jag har tre katter som jag idag märkte har typ som ”svarta korn” på hakan, det är även rött och irriterat och det lossnar hår lätt samt att det verkar klia. Jag har sett i en katt-sjukdomsbok kort på en katt som hade ”svarthaka” som liknar mina katters haka. Kan det bero på fodret? Vad kan man göra?

*OROLIG*

Svar

Hej!

Det som kallas för svarthaka hos katter är egentligen en form av akne, dvs en infektion i huden orsakad av bakterier. Denna akne kan sätta sig på andra ställen än på hakan. I de flesta fall är katten helt obesvärad och ingen behandling behövs.

Om katten är bevärad kan man sätta in behandling i form av dagligt bad/tvätt av området med s k svavel-salicylsyreschampo och eventuellt även antibiotikakräm.

Veterinär Chaterine Kolander

Djursjukhuset i Malmö