Sliter tussar av pälsen

Fråga – sliter tussar av pälsen

Katten sliter tussar av pälsen. Den är undersökt och har inte ohyra, eksem eller dyl. Vad gör man åt det och vad kan det bero på?

Den är undersökt varje år i samband med vaccination och befunnen frisk. Verkar harmonisk. Är utekatt, dvs sköter behover ute men är mycket inne den kalla årstiden. Det verkar inte vara nån skillnad i slitandet i pälsen efter årstiden. Det är besvärligt då det ligger hårtussar överallt i huset. Det är en kastrerad hankatt vanlig bondkatt. Den äter Pussi i kombination med torrfoder och även matrester ibland.

Tacksam för svar

Svar

Hej!

När ett djur tappar päls är det viktigt att försöka utreda vad det beror på för att kunna ge rätt behandling. Det samma gäller naturligtvis om djuret börjar slicka eller tugga bort päls, dvs har tecken på klåda. För att få hjälp att utreda problemet bör du kontakta din veterinär som kan hjälpa dig att inleda en sådan utredning.

Anldening till klåda hos katt är bl a parasiter (t ex loppor och löss), svampangrepp (t ex ringorm), allergier (det är inte ovanligt att katter är allergiska mot ämnen i sitt foder).

Vid utredningen undersöker veterinären katten och tar ibland olika prover, t ex hudbiopsier för undersökning av vävnaden i mikroskop, svampprov för odling.

Veterinär Chaterine Kolander 

Djursjukhuset i Malmö