Skabb & kattacne

Fråga – Skabb & kattacne

Vår lilla kattunge hade tyvärr skabb med sig när vi fick honom. Vi har behandlat alla vår 3 katter med Oterna i 4 omgångar och spolat öronen på 2 av katterna. En av missarna har varit helt besvärsfri hela tiden. Kattungen och vår 6 åriga katt har haft mycket svårt att bli av med skabben.

Kattungen fick under julen inflammation i ytterhuden på öronen och vi var till veterinär och han fick en spruta och mer Oterna att behandla alla katterna med. Det finns enl. veterinären inget skabb kvar i hörselgångarna och vad vi kan se så är nu skabben borta även i de yttre öronen men istället har kattungen & 6 åringen svarta prickar i öronen som sitter i huden.

Det påminner om pormaskar eftersom det ser ut så om man klämmer ut dem. Vad är detta? Oterna hjälper inte mot detta och vi börjar få spader på alla salvor och bad för att katterna ska bli friska och fräscha. Kan katter ha pormaskar i öronen? Eller är det någon annan ohyra? Det är innekatter alla tre och de går aldrig ut.

M.V.H CEA

Svar

Hej Cey!

I bland kan det vara väldigt besvärligt att bli av med öronskabben, kanske särskilt när man har flera katter. Öronskabb orsakas av ett litet mikroskopiskt djur, ett kvalster som lever i öronen på hundar och katter.

Det är viktigt att alla djur i hushållet behandlas och att behandlingstiden är tillräckligt lång, ofta 3-6 veckor med preparat som Otherna. En del veterinärer använder sig av mer långtidsverkande preparat så att en behandling kanske räcker.

Det kan mycket väl vara någon form av pormaskar (akne) som dina katter fått i öronen. Om dessa inte besvärar katterna tycker jag inte att ni ska behandla dessa utan låt katternas öron nu vara i fred ett tag. Förhoppningsvis minskar aknen om katterna inte behandlas.

Veterinär Chaterine Kolander

Djursjukhuset i Malmö