Risker vid inavel

Fråga

Cornish rex, 1 år

Jag undrar om risker vid inavel. Hur kan kattungarna påverkas? Finns det några risker för mamman? Jag har nämligen stor anledning att misstänka att mina syskonkatter ska bli föräldrar! Jag vet att jag borde skämmas men så är det nu, och jag behöver få veta lite om riskerna. Kan du ge mej lite info?

MVH Pia

Svar

De risker som finns vid inavel eller linjeavel är att man fördubblar de dåliga anlag som inte kommit fram i denna generation, men vid en dubbling av sådana anlag kan de synas.

Det kan yttra sig i mer eller mindre allvarliga fel på katterna. Det behöver inte alltid vara fel synliga för ögat utan även inre t.ex. organfel kan förekomma som då kan ge olika sjukdomsbilder hos katten.

Linjeavel är ju oftast planerad avel där man strävar efter att ta vara på ”bra” anlag, men kan ibland slå fel då man inte sett de dolda ”dåliga” anlagen förrän de dubblas.

Vad mamman anbelangar brukar det inte vara några större problem.

Krister Julinder, leg vet

Valla Djurklinik

2 kommentarer

  • Marie on 20 oktober, 2013 at 11:29

  Hejsan! Jag får dåligt samvete och vet inte om det är något som min katt lider utav och har inte haft det bra ekonomiskt ställt under en period så har dragit ut lite på det nu.
  Min honkatt är 5år, pigg och glad, spinner leker gosar visar inga tecken på att må dåligt men jag upptäckte att hon reagerar när man klämmer vid svansroten och blir arg som att hon har ont. Var inne med henne hos veterinär och dem röntgade bakdelen men hittade ingenting, jag rakade henne för att se om hon hade något sår från när hon leker med den andra katten men det syntes inget där heller. Jag fick någon medicin som jag skulle ge med spruta i munnen ett par veckor men nu kommer jag inte ihåg vad den hette men den gav inget resultat.
  Hon verkar må hur bra som helst det är bara när man klämmer där som hon reagerar kraftigt och visar att det gör ont, ingen annanstans på kroppen hon reagerar så på. vad kan det vara? borde jag gå vidare med det? hoppas på svar hade känts lite tryggare att höra en bedömning utav någon mer kunnig så jag vet hur jag ska gå tillväga mvh Marie

  1. Hej Marie!
   Om inte smärtstillande medicinen hjälpte (& under förutsättning att du fick i korrekt mängd ordentligt) och inget syntes på röntgen så kan det vara så att hon har en ”triggerpoint” som är obehaglig/irritabel vid beröring (det har vi alla någonstans). Ibland blir katter irriterade i detta område om deras analsäckar är välfyllda. Vissa katter har hög integritet och andra är dessutom naturligt mycket rädda om sin bakdel och svans (= deras stolthet!).
   Så länge hon rör sig bra, leker, hoppar upp och ned normalt, inte är vinglig i bakdelen, putsar sig över området och mår bra för övrigt skulle jag inte oroa mig. Är du ytterligare orolig skulle jag låta en neurologispecialiserad veterinär undersöka henne.
   Lycka till!
   Eva Molin
   Guldveterinären

Kommentarer ej tillåtna.