Risker vid inavel

Fråga

Cornish rex, 1 år

Jag undrar om risker vid inavel. Hur kan kattungarna påverkas? Finns det några risker för mamman? Jag har nämligen stor anledning att misstänka att mina syskonkatter ska bli föräldrar! Jag vet att jag borde skämmas men så är det nu, och jag behöver få veta lite om riskerna. Kan du ge mej lite info?

MVH Pia

Svar

De risker som finns vid inavel eller linjeavel är att man fördubblar de dåliga anlag som inte kommit fram i denna generation, men vid en dubbling av sådana anlag kan de synas.

Det kan yttra sig i mer eller mindre allvarliga fel på katterna. Det behöver inte alltid vara fel synliga för ögat utan även inre t.ex. organfel kan förekomma som då kan ge olika sjukdomsbilder hos katten.

Linjeavel är ju oftast planerad avel där man strävar efter att ta vara på ”bra” anlag, men kan ibland slå fel då man inte sett de dolda ”dåliga” anlagen förrän de dubblas.

Vad mamman anbelangar brukar det inte vara några större problem.

Krister Julinder, leg vet
Valla Djurklinik

2 kommentarer

    • Jill on 5 juni, 2015 at 08:47

    Jag undrar hur det går om man skaffar ett syskonpar av olika kön och kastrerar dom.
    Kommer katterna vara på varandra och försöka para sig?

    1. Om båda syskonen är kastrerade har de ingen könsdrift kvar för äkta parning men de kan fortfarande försöka att dominera varandra genom parningsliknande ställningar.

Kommentarer ej tillåtna.