Problem att kissa

Fråga

Huskatt, 2 år

Min kastrerade hankatt verkar ibland ha problem när han går på lådan. Han sätter sig för att kissa men går sedan därifrån utan att det har kommit något. Dessutom tvättar han sig väldigt ofta där nere. Han verkar inte påverkad i sitt allmänna tillstånd utan är pigg och glad. Vad kan dessa symptom bero på och är det något som en veterinär borde undersöka?

Hälsningar Helena Berglund

Huskatt, 8 år

jag fick avliva min katt igår och har följande fråga. Förra veckan slutade han att kissa och en hård rund lite skrovligknöl bildades i magen som en ping pong boll. Vi åkte till djursjukhuset och han lades in i två dygn för urinsten.

Vi hämtade katten och han skulle ha dietfoder, penicillin. Men han kunde ändå inte kissa. Det droppade blod bara och jag gjorde vad jag kunde. Gav dryck, värmde magen la en värmeflaska under osv.

Men han fick aldrig i gång kisseriet igen och vi blev tvungen att ta bort honom pga att hans kondition blev för nedsatt.

Min fråga är – Hur vanligt är det att det inte fungerar trots operation?? Vi tyckte så mycket om katten och jag känner det som om jag plågade honom med dessa ingrepp till ingen nytta..

Tacksam för svar.

Svar

Hej!

När det gäller ”kisseriproblem” på katt ska man alltid kontakta veterinär. Tyvärr är det så att den vanligaste orsaken till att katten får problem med att kissa är s k urinsten. Urinstenar bildas av kristaller som av olika anledningar fälls ut i urinen och som bakas i hop till grus som sätter sig som en plugg i framför allt hankattens urinrör.

Om katten inte kan kissa blir det snabbt fråga om ett allvarligt tillstånd eftersom katten blir ”förgiftad” av den urin som samlas i urinblåsan. Katten kan då snabbt bli väldigt dålig.

Veterinären gör en bedöming av hur mycket urin som samlats i blåsan. I många fall måste katten sövas och få hjälp att spola rent urinröret. Därefter får katten ofta stanna några dygn på djursjukhuset för att få dropp och behandling med antibiotika.

I de allra flesta fall fungerar denna behandling bra, men i vissa fall kommer inte katten igång att kissa igen och kan bli så dålig att det snällaste är att låta honom somna in.

Jag tycker inte att du plågade din katt till ingen nytta utan gav honom den bästa behandling han kunde få: han fick hjälp när han behövde det. Tyvärr fungerade inte behandlingen och då var ju det snällaste att låta honom slippa lida och få somna in i stället.

Hälsningar Veterinär Chaterine Kolander

Djursjukhuset i Malmö