P-piller & kastrering

Fråga

Huskatt & 4,5 år

Elsa, osteriliserad innekatt som får p-piller ibland när hon blir extra ”jamig”.

Har läst att p-piller inte är så bra i längden, men hon får ju inte det så ofta. Är det ändå bäst för henne att sterilisera henne, eller hur ska jag göra?

Kan tillägga att när hon var 5 månader opererades hon för att hon hade ätit upp en synål, det var en jobbig upplevelse (iallafall för mej). Kanske är det därför jag inte vill utsätta henne (och mej) för ytterligare en operation om det inte är nödvändigt.

Hur stor är risken att steriliseringen går så illa att katten inte överlever?

Jag antar att jag oroar mej i onödan, men jag älskar min katt och är väldigt rädd om henne.

Blir glad för ett svar,tack på förhand.

MVH Anna Åström, Umeå

Svar

Hej Anna!

Det bästa för honkatten är att bli kastrerad (det heter kastration även på hondjur eftersom man avlägsnar könskörtlarna = äggstockarna vid operationen). Ingreppet är visserligen större på honkatten än hos hankatten men det är en mycket vanlig operation.

Veterinären gör ett snitt i magen på katten och tar bort äggstockar och i de flesta fall även livmodern. Katten kan oftast gå hem samma dag och måste ibland bära krage fram till stygntagning. De flesta katter tycks inte ens ha särskilt ont ens de första dagarna efter operationen, även om vissa kan vara lite trötta första dygnen.

Om katten äter p-piller finns det en ökad risk för t ex juvertumörer och livmoderinflammation. Tyvärr finns denna risk även om katten bara får p-piller i bland.

Det är ovanligt att katter dör i samband med denna typ av operation, men en sövning innebär ju ett visst riskmoment för djuret. Därför lyssnar veterinären på hjärtat och lungorna och undersöker om katten verkar frisk innan operationen.

Hälsningar Veterinär Chaterine Kolander

Djursjukhuset i Malmö