P-piller, kastrering & fertilitet

Fråga

huskatt, 16 år

Vi har under alla år gett vår katt p-piller (Gestapuran 1 gång per vecka).

Hur länge skall man hålla på? Är katten fertil hela sin livslängd? Hur gammal kan katten vara vid en ev. kastration?

Svar

Hej!

Det finns ingen garanti att katten inte kan få ungar längre trots att den är gammal utan man får förutsätta att katten är fertil hela livet.

Många honor har fått sin första kull med stort besvär efter 10 års ålder. Det finns inte heller någon övre åldergräns för en operation även om jag är tveksam till att operera en 16 år gammal katt: risken för komplikationer i samband med operatioen är större och läkningen tar längre tid hos ett gammalt djur.

Om katten inte mår dåligt av sina p-piller, inte tycks ha problem som livmoderstörningar eller juvertumörer är det kanske bättre att hon får vara okastrerad med tanke på hennes ålder?

Hälsningar Veterinär Chaterine Kolander

Djursjukhuset i Malmö

2 kommentarer

 1. Hej min katt blev avliden i onsdags. Kom hem från jobbet o såg att under svansen hänger något kulla i ljus röd färg. Tagit titt närmare o det var ändtarmen ute 10 cm stor.veterinär kunde ej förklara varför och han påstod att han jobbade i 46 år har aldrig sett likadant .. kan ni kanske hjälpa mig. .Har en bengal katt till 🙁 är så rädd nu att det kan upprepas. . Stort tack

  1. Hej Jurgita!
   Beklagar sorgen! Ändtarmsframfall är en tråkig diagnos. Analframfall är en lindrigare form som kan drabba alla katter och behöver försiktigt puttas tillbaka medan ändtarmsframfall måste opereras snarast möjligt (innan tarmpartiets blodtillförsel blir strypt och tarmdelen dör). När det rör sig om ändtarmsframfall är det ovanligt men kan hända hos individer som har försvagade vävnader och dålig tarmmotorik, vid långvarig diarré eller hos katter som är förstoppade. Viss del av problematiken kan vara ärftlig så om dina katter är nära släkt föreligger viss liten risk, annars skulle jag inte vara orolig.
   Lycka till!
   /
   Eva Molin
   Guldveterinären

Kommentarer ej tillåtna.