Om mjällkvalster & Ivomec

Fråga – Om mjällkvalster & Ivomec

Raskatt/Huskatt: 3 st perser och 2 st huskatter
Ålder:12 veckor och 5, 8, 9 och 16 år

Mjällkvalster, kan mina katter ha det? Persrarna har kliat av sig kragarna i flera år + de ser lite mjälliga ut, (badas aldrig, klipps ner varje vår). Annars inga speciella symtom. Min väninnas perserkatter har mjällkvalster och har sprutats upp med Ivomec. Kan man ge en 12 veckors unge och en spinkig 16-åring Ivomec om de har mjällkvalster? Det är ju starka grejor.

Svar

Mjällkvalster hos katter ger upphov till mjällbildning och tovig päls framförallt över ländryggen. Kvalstren ger sällan upphov till någon kraftig klåda. Det är även vanligt att kvalstren ger symptom på människor som varit i kontakt med drabbade djur i form av små röda ”bett”. Behandlingen av mjällkvalster består i att man antingen kan injicera katterna med Ivomec. Det är ovanligt med biverkningar mot Ivomec på katt. Alternativet är att bada i ohyreschampo såsom Dermocan eller Canitex ett par gånger per vecka i 4-6 veckor. Dessutom skall man dammsuga noga och tvätta alla borstar, kattfiltar och dylikt en gång per vecka.

Klåda runt halsen som i det aktuella fallet låter inte i första hand som mjällkvalster. Det finns många andra orsaker till klåda hos katter såsom olika typer av allergier.

Jag tycker att du skall uppsöka en veterinär för att undersöka orsaken till klådan hos katterna.

vet. Magnus Danielson

Trestads Djurklinik