Ofarlig cysta – eller?

Fråga – Ofarlig cysta – eller?

Chinchillaperser, 12 år

Amie är kastrerades för 4 år sedan. Hon har fått en vätskande cysta (ofarlig enl. veterinär) på en bröstvårta. Har f.n. inte något besvär av den. Vad rekommenderas? Ska man operera bort den eller är det bäst att låta henne vara som det är. Det är ju risker med en operation också. Om hon opereras – vilka komplikationer kan det bli? Kan det komma nya cystor ändå? Kan cystorna övergå till elekartade tumörer? Hon mår alldeles utmärkt nu. Vi älskar henne och vill inte utsätta henne för onödiga plågor men vill försöka göra ett val som är det bästa för henne.

Hälsningar Britt.

Svar

Tycker i princip alltid att man ska försöka hitta orsaken till varför katten får en cysta på sin bröstvårta. Det kan finnas flera orsaker och den första åtgärden bör därför bli att försöka typa cystan eller dess innehåll och därifrån sen sluta sig till en ev. diagnos och vidare behandling eller åtgärd.

Krister Julinder, leg vet
Valla Djurklinik

2 kommentarer

  • Yvonne lorentzen on 14 september, 2015 at 07:45

  Vet svarar… I första hand typer man cystan vad f betyder typ. Svara så lekmän begriper.

   • admin on 14 september, 2015 at 09:35
    Author

   Vad veterinären menar är att man försöker ta reda på vilken typ / vilken sorts av cysta som det är. För att sedan kunna dra en slutsats om eventuell diagnos och vidare behandling eller åtgärd.

Kommentarer ej tillåtna.