Njursjuk katt som inte äter dietfodret

Fråga

Huskatt, 14 år

Hej!

Lotus hade magrat, jag trodde det berodde på att han behövde avmaskas. Men han blev drastiskt sämre, vinglig och håglös. Jag åkte in till Djursjukhuset med honom och han blev inlagd. Dropp och anabola stereoider. Hans njurar var mycket dåliga. Det gick först ej att mäta värdena (vid utskrivning 700 resp. 200). De gav honom dålig prognos.

Jag tog hem honom för en vecka sedan. Först var han ”sned”, mådde illa och hade munsår och var mycket vinglig. Jag trodde inte det skulle gå. Jag matade honom med kokt fisk och räkbitar ur handen. Men under veckan har han blivit mycket bättre! Jag försöker nu att ge honom Hill´s prescription diet – Feline k/d specialmat blandat med kokt fisk. Men han vill inte ha det vare sig som uppblött torrfoder eller den mjuka maten. Vad göra?

Svar

I första hand ska du vända dig till den klinik som behandlar ditt djur för att få hjälp.

Det är extremt viktigt att så fort som möjligt få igång djuren på den mat de ska äta. Därför tvångsmatar vi dem antingen via sond eller direkt i munnen. De börjar då reativt snart komma igång att äta själva. Hoppas detta fungerar för dig också. Det gäller här att vara ihärdig, annars måste du få hjälp.

Krister Julinder, leg vet
Valla Djurklinik