Fråga
Huskatt
Ålder: 1år
Hejsan!
Jag har en liten katthona som verkar pigg och kry. Hon är livlig och mycket lekfull. Trots att hon är en innekatt har hon haft mask. Den första risgrynsliknande masken fick jag bort, men vid enstaka tillfällen har jag sett längre maskar i avföringen, men med väldigt långa uppehåll, flera månader. Ibland har hon hostat lite vilket jag misstänkte spolmask som kan reta i lungorna. Veterinär rekomenderade mig att ta både Bamint o Droncit eftersom den andra medicinen inte hjälpte. Men hur mycket av varje tablett skall jag ta? Full dos eller hälften av varje?
Jag undrar också över två till tre små svarta prickar som hon har mitt på tungan, kan en katt få cancer på tungan? Vad kan det vara och är det något som jag behöver söka för? Ska till vetirinär och kastrera henne inom kort, kan man undersöka det vid samma tillfälle eller måste jag beställa två tider?
En orolig liten kattinnehavare….
Svar
Hej!
Om din katt inte varit ute sedan du avmaskade henne mot bandmask senast, så bör inte det vara något problem nu. Bandmask (de små risgrynsliknande maskarna man kan se i avföringen) får ju katter av de bytesdjur de tar, t.ex. möss. Därför tycker jag det är onödigt att ge henne Doncit nu.
Spolmask däremot är något som alla katter har från födseln och det kan vara svårt att helt lyckas bli av med dem. Om du avmaskar mot spolmask 1-2 gånger / år, bör de inte orsaka din katt några problem. Du kan då antingen använda Banmint, vilket bara har effekt mot de vuxna maskarna, eller Axilur, vilket även har effekt mot larvstadierna. I det här fallet tycker jag att du ska använda Axilur, eftersom katten har mask trots att du avmaskat henne.
Däremot är det inte säkert att hostan beror på mask. Det kan t.ex. vara allergisk astma, vilket inte är så ovanligt på katt. Jag tycker att du ska be din veterinär att undersöka henne ordentligt och kanske även röntga lungorna på henne, helst innan hon ska kastreras.
De svarta prickarna på tungan är troligtvis bara pigmentfläckar, men det är väl bra att visa dem för din veterinär.
Anna von Celsing
Veterinär, Trestads Djurklinik