Fråga
Europe, 9 år
Min europe insjuknade i leukos i juni och jag fick lov att ta bort henne. Enligt veterinären så hade troligen smittan funnits hela tiden men inte brytit ut förrän nu. Har fem andra katter som inte blivit sjuka.
Min fråga är kan det vara möjligt att latent bära på smittan så länge och varför blev bara hon drabbad och ingen av de andra?
Finns risken för dem kvar ännu eller kan jag börja andas ut nu?
Vänliga hälsningar Annelie
Norsk skogkatt
Jag har tidigare vacc. med leucogen. Detta vaccin ju ej längre tillgängligt. Finns det ngt annat vaccin mot leukos.
Ett rykte har nått mig att det i Norge finns ett vaccin pest, snuva, clamydia och leukos. Är det så??? För tyvärr finns ej heller Dohycat kvar. Hoppas på svar.
MVH Solweig
Svar
Hej!
Leukos hos katt orsakas i många fall av ett virus (Felint leukemivirus). För att smittan ska föras över mellan katter krävs en längre tids kontakt. Efter att katten smittats kommer den troligen att visa symtom som matvägran, feber, förstoring av lymfknutorna – dvs symtom som stämmer med väldigt många olika infektionssjukdomar.
Därefter tillfrisknar de flesta djur (mellan 70 och 90%). Tyvärr kommer 10 till 30% att bli smittbärare och fortsätta att bära viruset i kroppen. Hos dessa individer kan viruset orsaka sjukdomar som infertilitet, tumörsjukdomar (malignt lymfom, blodcellstumörer), blodbrist (anemi), ökad känslighet för andra infektionssjukdomar flera år efter att djuret först smittades.
Om man har fått in smittan i ett hushåll med flera katter kan man ta blodprov på alla katterna för att se om de har antikroppar mot viruset eller ej. Är katterna ”negativa”, dvs inte har några antikroppar är ju allt väl. Om något eller några djur är ”positiva” blir det mycket svårare. Då måste man genomgå en testserie och isolering av positiva djur. Detta kan ju naturligtvis vara mycket svårt att genomföra i verkligheten. Testserien går ej att genomföra på vaccinerade katter, eftersom dessa med största sannolikhet har antikroppar mot viruset (det är ju själva vitsen med vaccineringen).
Jag känner inte till vilka vacciner som används i Norge. Forskningen på denna typer av sjukdomar går hela tiden framåt och därmed kan nya vacciner komma att utvecklas.
Veterinär Chaterine Kolander
Djursjukhuset i malmö