Kull innan kastrering?

Fråga

Huskatt, Ålder: Nästan 7 månader

Hej Chaterine!

Jag har hört från alla möjliga ”experter” att honkatter bör ha en kull innan man kastrerar dem. Är det att rekommendera för att katten mår bättre, eller kan man kastrera henne utan det?

Vi har förutom vår lilla Stampi en hankatt (1,5 år) som är kastrerad. Tacksam för Ditt svar.
Ha det bra!

Många hälsningar Michaela

Svar

Hej!

Jag kan inte rekommendera att Stampi får en kull med ungar för att hon skulle må bra av det. Det finns nämligen inga bevis på att det är sant att det är bra med en kull kattungar.

Det är mycket att fundera på innan man skaffar kattungar till världen. Kan ni ordna hem till alla är den viktigaste frågan – en honkatt kan ju faktiskt få upp till 10 ungar i en kull (även om det är ovanligt med så stora kullar). Sedan ska ni också fundera på om ni har råd med en kull – något kan ju gå snett så att det krävs ett kejsarsnitt för att rädda kattungarnas och mammans liv.

Naturligtvis är det jätteroligt med kattungar också men det är en del arbete under de 10 veckor de måste bo kvar hos sin mamma innan de flyttar.

Mitt råd är alltså att fundera igenom det hela noggrannt – det är inget krav för Stampis skull att hon ska ha en kull med ungar innan kastrationen.

Hälsningar Veterinär Chaterine Kolander

Djursjukhuset i Malmö