Kräks periodvis

Fråga

Kattens ras: Huskatt
Kattens ålder: 5 år

Vi har en honkatt som har mat problem. Vi har testat många olika sorters foder men det är endast ytterst få som hon inte kräks av. Torrfoder fungerar inte överhuvudtaget. Burkmat kan hon endast äta Friskis i Gele allt annat kommer upp igen. Periodvis kräks hon även av detta. Den senaste veckan har hon vaknat varje natt och kräkts dock ingenting på dagen. Hon är även mer trött än vanligt och sover mycket dagtid. Vi har testat kokt fisk och det hjälper men problemen återkommer alltid förr eller senare.

Vår katt är född med endast en njure kan det vara detta som är problemet eller har hon känslig mage. Hennes avföring i övrigt är det inget fel på. Hon borde väl äta mat som minskar belastningen på njuren antar jag, men det är svårt då det inte verkar som hon tål någonting.

Ytterst tacksam för hjälp!!
Anna

Svar

Hej Anna!

Om den andra njuren är helt frisk så klarar den av att rena blodet och problemen bör i så fall inte ha med njurarna att göra. Många orsaker finns till magtarmproblem hos katt.

Man bör först och främst försäkra sig om att katten inte har mask. Därefter kan man prova ett medicinskt foder under minst 6 veckor, till exempel Hills i/d eller Eukanuba Intestinal. Under denna tid ska katten ENDAST äta detta foder och om problemen försvinner kan detta foder användas resten av livet.

Om detta inte hjälper behövs troligen en medicinsk utredning för att komma till rätta med problemet.

Hälsningar
Lena Pelander, leg vet