Kan man kastrera en 4-månaders kissande kattunge?

Fråga

Raskatt/Huskatt: Norsk skogskatt
Ålder: 4 månader

Hej min lilla Elvis på 4 månader kissar i sängen så fort han har läge. Kan man kastrera honom redan nu?? Han är en Norsk skogskatt.

Svar

Nej, man skall inte kastrera en katt så tidigt. Det är inte heller troligt att Elvis är könsmogen, varför en kastration knappast förändrar hans beteende.

Att katter kissar utanför lådan är ett tråkigt problem som ibland kan vara svårt att komma till rätta med. Det är viktigt att man ser till att katten inte störs när den skall ”gå på lådan” och att man är noga med att göra rent i lådan ofta. När katten kissar utanför lådan skall man se till att rengöra med ett neutralt rengöringsmedel som inte innehåller ammoniak. Man kan även prova att placera ut mat där katten gör sina behov. Eventuellt kan man sätta ut en kattlåda till på ett nytt ställe.

I det aktuella fallet tror jag att Elvis bara har hittat ett mjukt och trevligt ställe som han tycker verkar lämpligt att göra sina behov på. Den viktigaste åtgärden för dig är nog att förhindra att katten över huvud taget uppehåller sig i sovrummet.

vet. Magnus Danielson
Trestads Djurklinik