Han kissar på fel ställen

Fråga

Perser, 3 år

Vi har en liten familjemedlem som är drygt 3 år nu. När han var ca 1 år började han att kissa inne på olika ställen trots att han var kastrerad. Detta kissande har på senare tid blivit mer vanligt. När han kissar så handlar det inte om rent revirkissande utan han tömmer verkligen blåsan när han gör det. Jag kan också tillägga att han dricker mycket vatten.

I samband med att han skall kissa så jamar han mycket och ibland så blir det ett jam som verkligen kommer långt nerifrån magen. Även vid de tillfällen som han kissar i lådan så jamar han mycket innan han kissar. Jag har pratat med min lilla kisses veterinär vid flertalet tillfällen men han säger att det inte går att göra så mycket åt. Han har inte heller undersökt honom mer än att han har tittat honom i ögonen.

Skulle vara oerhört tacksam för svar.
Tack på förhand

Hälsningar Johan

Svar

Hej Johan!

Om en katt kissar inomhus på fel ställen brukar det innebära en av två saker. Antingen finns det ett rent medicinskt fel som gör att den inte kan hålla sig och kissar där den är eller så är det något i kattens miljö som den inte trivs riktigt med. Katter är mycket känsliga djur och det är just med urinering som de brukar visa att något är fel.

Först och främst tycker jag man ska utesluta ett medicinskt fel, speciellt när du säger att din katt dricker mycket och desstuom jamar då den kissar. Den bör undersökas med blodprov och urinprov för att utesluta fel i lever eller njure, eller om den har diabetes. Den bör också undersökas för en eventuell infektion i övre eller nedre urinvägar. På urinprovet kan man också se om din katt koncentrerar urinen ordentligt och på så vis komma vidare i en utredning. Urinen kan också undersökas för eventuell förekomst av kristaller.

Om allt är normalt på dessa tester så bör man ta en titt på miljön runt katten. Saker som kan orsaka urinering på fel plats är:

stress i miljön som bråk med annat husdjur eller människa i familjen, t.ex ett litet barn. Om ägaren ägnar sig mindre åt katten nu än tidigare kan det också vara stressande för djuret.
olika katter föredrar olika sorters strö i kattlådan och detta kan också påverka var katten kissar
en del katter vill ha en torr och luktfri låda andra kissar inte på lådan om den har tvättats för ren
katten kanske inte gillar platsen där lådan är ställd. Många vill ej ha lådan nära matskålen t.ex och om något obehagligt har hänt nära lådan så vill katten inte gå dit igen.
Behandlingen går ut på att fundera ut vad som inte stämmer för din katt och sedan åtgärda:

reducera eventuell stress
byt strö i kattlådan
om katten bara vill kissa i en torr låda måste flera lådor, kanske en i varje rum erbjudas. Tvätta alltid mycket nogrannt platsen där katten har kissat fel
ställ matskålen där du INTE vill att katten ska kissa
prova att byta lådans placering
håll katten från platsen där den kissar genom att stänga dörren eller täcka med möbel.
ibland måste man stänga in katten i ett rum med låda under någon vecka för att åter få den att gå på rätt plats.
I värsta fall och då om stress verkar vara den stora orsaken så kan man prova behandling med antidepressiva medel.

Lycka till!

Åsa Gyllenberg, leg vet
Valla Djurklinik