Fortfarande mask trots avmaskning II

Fråga

Kattens ras: Huskatt
Kattens ålder: 6 månader

Hej!
Vi har haft vår lilla kattjej Tilda en månad och under den tiden avmaskat henne med Banminth två ggr (med 14 dagars mellanrum). Det är nu två veckor sedan, men tyvärr har jag upptäckt att hon ändå har mask! Hon mår bra, har fast avföring och inga kräkningar, möjligen lite sämre aptit. Vid anus har jag flera gånger sett små vita maskar (ca 1 cm, levande). Hon verkar inte märka dem. Vad gör jag? Vilken slags mask kan det vara frågan om?

Med vänliga hälsningar
Karin Lager

Svar

Hej!

Det är svårt att säkert säga vilken typ av mask det rör sig om men det låter som bandmask. Bandmasken avger en del av sin kropp och denna utsöndras med avföringen. Ofta kan man då se rörliga ”risgryn” vid anus.

För att bli av med bandmask måste du använda ett annat avmaskningsmedel än Banminth, eftersom Banminth inte fungerar mot bandmask utan mot spolmask och hakmask. Jag föreslår att du diskuterar med ditt apotek för att få ett maskmedel som även tar bandmask. Denna avmaskning kan behöva upprepas efter ett tag. Bandmask smittar genom en mellanvärd, dvs det smittar inte direkt från katt till katt. Beroende på vilken bandmasktyp det är varierar mellanvärden, men kanin och smågnagare är vanligast. Även loppor kan sprida smittan.

Lever katten helt som innekatt och du inte ser någon mask vid anus behöver den ofta inte avmaskas som vuxen. För att vara helt säker kan man lämna in ett avföringsprov för att konstatera att katten inte har mask.

Hälsningar
Chaterine Kolander, leg vet