Förhindra graviditet

Fråga

Jag har två honor och vill skaffa en hane som ska kastreras framöver för jag ar hört att hanar är bäst som sällskapsdjur som kastrater.

Mina honor är inte könsmogna än och hanen är 6 mån. Hur förhindrar jag parning när tiden är inne för alla nästan samtidigt?

Kan man sätta honor på p-piller innan de börjar löpa och vid vilken ålder ska man göra det isåfall? är det skadligt för honorna? De ska kastreras vid ett års ålder…hur vet man att det är okej att göra det om katten går på p-piller? Börjar hanen strila även om honorna går på p-piller?

Ge mig råd, bor i lägenhet. Hur ska jag göra?

Maila snart hälsningar Jenny.

Svar

Hej!

Om du inte har tänkt att låta dina honkatter få ungar tycker jag att det är bäst att kastrera dem ganska tidigt, kanske vid 9-10 mån ålder. Om honkatterna visar tecken på löpning ännu tidigare bör du skilja honorna och hanen åt och ge honorna p-piller när de slutat att löpa.

Det finns alltid risk att hankatter börja strila, oavsett om det finns honor i närheten eller ej. Störst problem kanske det blir om det finns löpande honor i närheten, men alla okastrerade hankatter kan börja strila. Om hankatten strilar är det tecken på att han är könsmogen och att det är dags att kastrera honom.

Lycka till med alla dina katter!

Hälsningar Veterinär Chaterine Kolander

Djursjukhuset i Malmö