Fäller mycket

Fråga – Fäller mycket

Huskatt, 1,5 år

Vår katt tappar mycket hår hela tiden. Det är massor av småfjun som lossnar och om man stryker honom på ryggen får man hela handen full. Vad kan vara fel?

Svar

Det finns många orsaker till hudproblem hos katt. Utredning av hudbesvär är ett detektivjobb, och kan en del gånger ta lång tid.

Du berättar att katten tappar mycket päls, men inget om den har klåda, utslag, mjäll eller om andra katter i hushållet har problem. Detta är frågor som kan hjälpa en veterinär att ställa rätt diagnos.

Det första jag skulle gjort, om det var min patient, var att utesluta att det rör sig om parasiter och att katten kliar bort sin päls. Exempel på parasiter är loppor, löss (bägge kan du troligen själv se med blotta ögat, om du letar igenom kattens päls), mjällkvalster. Även ringorm kan medföra att katten tappar päls.

Foderallergi kan leda till hudproblem och/eller mag-tarmproblem. Det finns inget specifikt test som kan påvisa vilket/vilka ämnen i fodret din katt eventuellt reagerar på. Det finns blodprover som kan tas, och som kan ge en viss vägledning om vad katten reagerar på, men de är långt ifrån 100 % tillförlitliga.

För att utesluta eventuell foderallergi använder vi därför fodereliminationssdiet, där man prövar att fodra katten med något den inte fått tidigare.

Hudproblem kan också orsakas av hormonella störningar, som t ex överfunktion av sköldkörteln, eller invärtes sjukdom, som t ex leverproblem. Med tanke på din katts unga ålder, anser jag dock inte detta som särskilt troligt.

Listan på möjliga diagnoser i sammanhanget hudproblem är en mycket lång lista, och som du säkert förstår är det ofta svårt att finna någon orsak. Jag föreslår att du tar kontakt med en veterinär för att utreda håravfallet hos din katt.

Gry Öye, leg vet
Valla Djurklinik