Eosinofila granulom (eksem/utslag)

Fråga – Eosinofila granulom (eksem/utslag)

Berätta om ”Eusinofila granula” (tror jag det heter) som min ena katt påstås lida av.

Hon har haft ett litet sår på hakan som läkt utifrån. Har fått kortison spruta och det ser mkt bättre ut. Hon har ingen klåda.

Tack på förhand
Nina

Svar

Hej Nina!

Eosinofila granulom är en form av eksem eller utslag som drabbar katter. Dessa kan variera i storlek och i läge. En del katter kan få stora fuktande eksem på t ex mage eller vid öronen, andra får ett litet sår någonstans. I många fall har katten klåda. I bland kan det vara svårt som djurägare att se att katten kliar sig då den kanske enbart gör det när den är ensam hemma. Eosinofila granulom brukar svara på cortison.

Tyvärr kommer problemet ofta tillbaka och katten behöver en ny spruta. Om såret kommer tillbaka tycker jag att du ska fundera på om det kan vara så att din katt är allergisk mot något eftersom det är en vanlig anledning till eosinofila sår eller granulom. Katter kan vara allergiska mot ingredienser i maten, mot växter, tvättmedel, vissa typer av kattsand och så vidare. Din veterinär kanske kan hjälpa dig att ta reda på om katten är allergisk. Det är tyvärr ofta svårt att göra en sk pricktest på katter då svaret ofta blir svårt att tyda, men i bland kan man komma fram till en lösning genom att utesluta olika ämnen från kattens miljö.

Lycka till

Veterinär Chaterine Kolander

Djursjukhuset i Malmö