Djurplågeri att kastrera?

Fråga

Jag har en hona som började löpa när hon var 5 månader, då fick hon p-piller för hon hade jätteont. Och jag har fortsatt ge henne det, eftersom jag har hört/läst så mycket dålig om sterilisering att det inte är bra.

Men sen har jag fått höra att dom kan få juvertumörer av p-piller.Så hur man än gör så blir det inte bra.Min katt är en innekatt.

Jag vill bara göra det rätta för att få behålla min älskling så länge som möjligt.

Vad är det för skillnad på p-piller för människor än för katter eftersom det uppstår juvertumörer?

Sen läste jag vad en veterinär skrivit i tidningen, att man var en djurplågare om man steriliserade sin honkatt, eftersom dom plockade ut allt på dom och lämnade kvar en tom påse!

Det bär mig emot att lämna in en frisk katt, för att göra ett sådant ingrepp. Det är en stor operation som jag helst vill slippa att göra på min katt, men sen att hon kanske får juvertumörer av p-pillerna. Snälla ge mig ett råd!

Svar

Hej!

Det allra bästa för din katt är att hon blir kastrerad (eller steriliserad som man lite slarvigt brukar säga).

Vid kastrationen sövs katten ned så att den inte känner något. Veterinären gör att snitt genom magväggen och därefter plockar man bort äggstockar och i bland även livmodern. Man lämnar inte kvar någon tom påse. Efter att såret sytts igen avslutas operationen.

Enstaka katter har lite ont första dagarna efter operationen, men förvånansvärt många tycks inte vara det minsta irriterade eller besvärade av sitt sår. Beroende på vilket material som såret är sytt med kan katten behöva ha krage på sig fram till stygnen ska tas efter 10 till 12 dagar.

Hos katt finns det ökad risk för bildandet av juvertumörer och viss risk för livmoderinflammation om katten äter p-piller. Detta beror på att hormonbalansen i kroppen blir annorlunda när man ger katten p-piller.

En katt som är kastrerad blir nästan alltid mer social och tillgiven. Vissa blir lugnare medan andra förblir lekfulla och alerta.

Hälsningar Veterinär Chaterine Kolander

Djursjukhuset i Malmö