Böld med var

Fråga – Böld med var

Raskatt/Huskatt: huskatt
Ålder: 12 år

Min katt har haft problem med ett sår på halsen. Det började med en stor böld på halsen (hon hade dessutom tidigare haft problem med att det rann ur ögat). Sen vart det ett stort fult svart sår av det. Det kliade tydligen för hon kliade sig där ofta och morrade när hon gjorde det för det var tydligen ömt. Dessutom vart hon slö och låg mest hela dagarna och åt ganska dåligt.

För någon dag sedan så sprack detta sår och det fullkomligt explodera ut en massa var. Efter det vart hon lite piggare och äter ordentligt men hon har fortfarande ont där och det är ett djupt fult öppet sår.

Vad kan detta vara och kommer det att bli bättre nu??

Svar

Det låter som om din katt varit i slagsmål med en annan katt och fått en böld på bettstället. Katter har en ganska otrevlig bakterieflora i munnen och kattbett blir så gott som alltid infekterade. Om katten inte får hjälp med antibiotika och dränering av såret blir det en böld, som spricker på grund av att huden förstörs (det är därför ”såret” blir svart). Din katt behöver komma till veterinär snarast, så att hon kan få behandling. Hon kommer att behöva antibiotika och eventuellt behöver man rensa bort död vävnad och kanske också sy och dränera såret.

Veterinär Anna von Celsing

Trestads Djurklinik