Att ta en kull

Fråga

Hej.

Jag har en honkatt 1,5 månader gammal och en hankatt 7 månader gammal. Just nu äter min honkatt ppiller för jag vet inte när min hane bli könsmogen. Jag funderar på ett det ska få en kull ungar först.

När kan det vara lämpligt och hur kan det gå om hanen bor hemma tillsammans med hanen? Jag har hört att vissa hanar biter ihjäl kattungarna. Är det sant?

Sedan undrar jag vid vilken ålder det kan var lämpligt att kasterar min hankatt. Det är helt klart att efter en kull ungar ska de båda kastreras.

Är det bra att ta kattungar av min hona och hane. De är inte på något sätt släkt, men min hona är jätteliten och min hankatt verkar bli jättestor, har detta någon betydelse för min lilla honkatt. När är det lämpligt att de parar sig, så snart hanen är känsmogen eller?

Tacksam för svar

Svar

Hej!

Det är ju alltid roligt med kattungar, men jag tycker att du ska tänka igenom det hela först. Har du nya hem till alla ungar? Det kan ju bli en ovanligt stor kull. Det förekommer att katter får kullar med 8-10 ungar även om det är vanligast med 3-4 stycken. Det är ett stort problem med alla oönskade och hemlösa katter.

Om hanen är stor kan detta ge upphov till stora kattungar vilket kan vara problematiskt i samband med förlossningen om honan är liten. I de flesta fall går detta dock bra – ungarna tycks inte bli större än att katten kan föda fram dem.

Jag har inte hört att hankatten skulle bita ihjäl ungarna men det är viktigt att honkatten har möjlighet att få föda sin ungar i lugn och ro och att man inte låter hankatten vara i samma rum den första tiden. Det kan nämligen vara väldigt stressande för honkatten att en annan katt är för nära ungarna.

De flesta hankatter blir könsmogna vid 8-10 månaders ålder. Du bör sluta med p-piller till honkatten en tid innan den planerade parningen för att hon ska komma igång att löpa ordentligt.

Hoppas att allt går bra.

Hälsningar Veterinär Chaterine Kolander

Djursjukhuset i Malmö