Anfådd vid lek

Fråga

Jag är lite orolig över min lilla tjej. Ibland blir hon efter en stunds lek blir hon andfådd och flämtar. Har även andats med öppen mun vid ett tillfälle. Jag tycker också att hon verkar lite täppt i näsan och det hörs (ibland) när hon sover. Hon får ibland nys-attacker.

Jag vill också tillägga att hon är pigg och allert för övrigt, leker ofta och äter bra. Jag inte kan se att hon skulle vara dålig på något sätt men ändå bekymmrar detta mig. Min sambo skrev in på ett diskussionsforum om detta och då fick vi svaret att det kan vara antingen en konditionsfråga eller hjärtat? Jag skulle vara tacksam för svar.

Hälsningar Jessica Edenö

Svar

Hej Jessica!

Jag tycker att du ska kontakta en veterinär ganska snart med din lilla tjej. Vanliga symtom vid hjärtfel är ju nedsatt kondition, andnöd, hosta. En annnan anledning till hennes symtom kan vara kronisk luftvägsinfektion.

Det är ett gott tecken att hon är pigg för övrigt men hon bör bli utredd ytterligare så att hon kan få en behandling som hjälper henne. Veterinären kommer att lyssna på hjärtat, kanske röntga, göra ultraljud eller EKG för att utesluta hjärtfel.

Hälsningar Veterinär Chaterine Kolander

Djursjukhuset i Malmö