Tillbaka till Katthistoria

Katthistoria del 6 – Russian blue i Sverige

Det finns flera olika historier om russian blue-kattens ursprung och det har funnits flera olika namn på denna blå korthårskatt. Det sägs att blå katter var flitigt förekommande vid tsarernas hov i Ryssland och att blå katter importerades med lastfartyg till Storbritannien från Archangelsk i Ryssland runt sekelskiftet, så kallade ”archangelsk-katter”. Men det finns också uppgifter om att blå katter kommit från ön Malta och länderna runt Medelhavet ännu tidigare. Hur som helst så var det först 1948 som rasen officiellt fick namnet russian blue i Storbritannien.

Hur kom då russian blue-katten till Sverige?

Den första katten som registrerades som russian blue i Skandinavien hette Pierette. På hennes stamtavla står det att hon föddes den 23 april 1941 av okända föräldrar. Ingen kan dock med säkerhet säga varifrån Pierette egentligen kom. Tidigare trodde man att hon importerades till Danmark från Finland, men mycket tyder nu på att Pierette var en hittekatt som registrerades som russian blue i Danmark.

Pierette parades med en brunmaskad siames som hade anlag för blått (Longfellow of Annam). I den första kullen föddes den blå hanen Casimir von Elsdorff som senare parades med sin blå helsyster från nästa kull, Muzette of Rossia. Det var Lis Langberg från Danmark som ägde dessa katter och i maj 1947 tog hon med sig mamma Muzette och hennes tre ungar till Svenska Kattklubbens utställning i Stockholm.

Karin Olssons uppfödning – ”av Olsenburg”

Den ena av Muzettes ungar som var med på stockholmsutställningen, Anita of Finlandia köptes genast av Karin Olsson. Karin blev den första, och länge också den enda svenska russian blue-uppfödaren. Anita som var född den 9 mars 1947 var den andra stambokförda katten i Sverige över huvud taget, med registreringsnummer 2 i Svenska Kattklubben, och det är med henne som den svenska russian blue-aveln börjar.

Anita of Finlandia parades med sin far, Casimir von Elsdorf och i den kullen föddes Pjåter av Olsenburg som i sin tur senare parades med sin mor, och därmed var grunden lagd för Karin Olssons uppfödning av russian blue i Sverige. Anita som bara blev fyra år gammal fick ändå tjugofyra ungar varav flera exporterades till både USA och Europa. Anita ställdes dessutom ut en hel del med stor framgång, hon var en av de första katterna i Sverige som fick den då nya utmärkelsen CACIB.

Nya uppfödare

1958 importerades Anitas dotterdotter, Blue Bell of Finlandia till Sverige från Danmark och detta blev början på en ny era inom russian blueaveln i Sverige. Många nya uppfödare satte igång under de närmaste åren och de svenska russian blue-katterna blev berömda för sin skönhet vida omkring. Ett sextiotal katter exporterades, varav hälften till USA.

Så började det alltså och den som vill veta mer om historien bakom dagens svenska russian blue-katter kan köpa Ryska Postens extra tjocka och innehållsrika Jubileumsnummer (nr 3/98) från Russian Blue Klubbens kassör, tel. 0431-216 62.

Texten kommer från Elisabeth Larsson – S*Kosmoskattens. 
Katt.nu har fått enskilt tillstånd att kopiera denna text.

I del 7 kan du läsa om Norsk skogkatt

Lämna ett svar