Tillbaka till Katthistoria

Katthistoria del 2 – Domesticeringen

Allt verkade starta i Mellanöstern, eftersom ben från den afrikanska vildkatten har hittats där. Det sägs att de dyrkade katten på grund av deras skickliga jaktteknik. Människorna i Mellanöstern var själv jägare.

I Egypten dyrkade man katter. Man sörjde djupt när de dog, och balsamerade dem därefter för att sedan föra dem till Basts tempel, kattgudens tempel. Det är från dessa gravfynd man kunnat visa att den första tamkatten var Felis libyca. På grund av balsameringarna känner man bäst till Egyptens första tamkatter.

När människorna blev mer permanent boende, så samlade de spannmål i matförråd, vilket i sin tur drog till sig smågnagare. Detta var perfekt för både katten och människorna; katten fick lätt tillgång på byte, och människan fick bort gnagarna som var skadedjur. Den afrikanska vildkatten var modigare än djungelkatten, så det var den som anslöt sig till människorna.

En mutation av den afrikanska vildkatten gjorde det möjligt att leva bland människor – och att föröka sig i dess närhet. När någon kattunge miste sin mamma, tog människorna hand om den, och den utvecklade då ingen rädsla för oss människor.

Pälsteckningen ändrades också, eftersom mutationer som inte var gynnsamma ”ute i naturen” kunde slå igenom. Eftersom katterna fick en mer varierad diet, blev tarmkanalen längre. Viktiga överlevnadsinstinkter behövdes inte, och detta ledde till att hjärnan blev 30% mindre.

Handelsmän tog med sig katter från Egypten till Europa och den spred sig vidare. På 900-talet hade den nått England. Dagens långhårskatter kommer troligtvis från Iran och Afghanistan som i sin tur härstammar från pallaskatten.

Tamkatten har funnits hos oss i ca 5000 år, men det är inte förrän mitten av 1800-talet som selektiv avel påbörjades på allvar – långt efter hunden som därför finns i fler raser än vad katter gör.

 

Bild- & textkälla: Ingeborg EkstrandManx
Många Manxkatter finns på Isle of Man och på Reersø i Danmark. Platserna är relativt isolerade och befolkningen har troligtvis bidragit till manxkattens utveckling genom att tillvarataga de svanslösa katterna.<- (N) Ruvang´s Eris, blåsköldpaddspotted rumiy riser av kattrasen Manx.

Tabell 1. Översikt över tamkattens spridning

ÅrtalHändelse
900 fKrKorthårskatter kommer från Egypten till Italien.
400-taletKorthårskatter sprids från Italien till hela Europa.
900-taletKorthårskatterna från Italien når England.
1500-taletManx kommer från Fjärran Östern till ön Isle of Man.
Långhårskatten kommer från Turkiet till Italien.
1600-taletKorthårskatter kommer till USA.
Omkring 1850-taletLånghårskatter kommer från Turkiet till England.
Slutet av 1800-taletLånghårskatter importeras från England till USA.
Russian Blue kommer från Ryssland till England.
Abessinern kommer från Abessinien till England.
Siameser kommer Turkiet till England.
1920-taletBirman kommer från Burma till Frankrike.
1930-taletBurma importerades från Burma till USA.
1950-taletKorat importeras från Thailand till USA.
Egyptisk Mau importeras från Egypten til USA.
Turkisk katt kommer från Turkiet till England.
1970-taletJapanese bobtail importeras från USA till Japan.
Singapura importeras från Singapore till USA.
Angora importeras från Turkiet till USA.

Källor: Bonniers stora bok om KATTER & Bonniers stora KATT Lexikon.
I del 3 kan du läsa ”Rashistorik – Abessinier”.


Lämna ett svar