Tillbaka till Katthistoria

Katthistoria del 1 – Tamkattens förfäder

Alla våra nutids levande katter, både tama och vilda, härstammar från creodonterna som levde för ca 60 miljoner år sedan. Mankhöjden var ca 30 cm och de hade en mycket lång päls. Kroppen var lång, benen relativt korta och fötterna hade klor. Hjärnan på dessa förfäder var mycket små, och antagligen anledningen till att de dog ut.

Miaciderna som utecklats från creodonterna tog nu över. Dessa var dubbelt så stora och hade ett längre och smalare huvud. De levde i skogsmiljö och hade en mycket större hjärna än creodonterna. Även hunddjur har utvecklats från denna varelse.

Pseudaelurus levde för 20 miljoner år sedan och utecklades från miaciderna. Dessa var ännu större än creodonterna och mycket kattlika. De levde på slätter bland annat i Europa. Härifrån utvecklades förfäderna till vår nutida kattfamilj Felidae. Även de sabeltandade katterna, Smilodon, härstammar härifrån. De sabeltandade kattern dog ut beroende på att tillgången på bytesdjur minskade. De hade blivit alltför specialiserade till en viss typ av byte. Felis lunensis levde för 12 miljoner år sedan, också härstammande från miaciderna. Deras pälsar var tjocka och tabbymönstrade. Våra nutida katter uppkom för 8 till 12 miljoner år sedan.

På grund av att förfäderna till katterna levde i skogen, har man tyvärr hittat få fossilfynd. Fossiler bevaras inte så bra i den miljön.


Hur de nutida katterna indelas

Katterna indelas i två grupper: den gamla och den nya världens arter. Små katter som inte hade rytande läte kallades för Felis, och stora rytande katter för Panthera. Denna indelning stämmer dock inte längre, eftersom man med DNA-tester visat att det borde delas in på ett annorlunda sätt.

 

Lejonfakta
Lejonet, Panthera Leo, finns bara i Afrika och lever i flock som våra tamkatter också kan göra. Det är det mest sociala kattdjuret.
Tigron är en korsning mellan Lejon och Tiger. Avkomman är oftast steril. Att det över huvudtaget går att korsa lejon och tiger, visar att de är nära besläktade.

Tabell 1. Några kattdjur från den tidiga utbredningen

KattdjurGeografisk utbredningUtvecklats från
LejonAfrika, Europa, Sydostasien, Sibirien, Nord- & SydamerikaAfrika
Leopardstora delar av Europa, Afrika, Asien, ön Java, AmerikaIndien
Jaguarstora delar av Europa, Afrika, Asien, ön Java, AmerikaEurasien

För 0,6 till 0,9 miljoner år sedan kom Felis silvestris, och den fanns i Europa, Asien och Afrika. Ur denna utvecklades:

  • Felis silvestris – den europeiska vildkatten
  • Felis silvestris libyca – den afrikanska vildkatten
  • Felis silvestris ornata – den asiatiska ökenkattenVår tamkatt sägs härstamma från den afrikanska vildkatten.Källor: Bonniers stora bok om KATTER & Bonniers stora KATT Lexikon.
    Tassa vidare till Del 2 – Domesticeringen.


Lämna ett svar