Tillbaka till Katthistoria

Kattdjuren och deras evolution

Kattdjuren är däggdjur. De tillhör gruppen rovdjur, Carnivora. Kattdjurens familj kallas för Felidae och inom rovdjursgruppen finns förutom kattfamiljen också tio andra familjer.

Kattdjuren i sin första form existerade någon gång för över 50 miljoner år sedan i form av rovdjurens äldsta förfäder, som kallas miacider. För ungefär 40 miljoner år sedan gav en miacidgrupp upphov till de hundlika rovdjuren. Sju av dagens rovdjursfamiljer kom att uppstå ur denna grupp: hundar, björnar, tvättbjörnar, mårddjur, sälar, sjölejon och valrossar. En annan miacidgrupp gav upphov till fem familjer av kattlika rovdjur. Av dessa lever fyra familjer fortfarande idag, medan den femte familjen, som kallas för nimravider, dog ut för fem miljoner år sedan. De nu levande släktingarna till de fyra kattfamiljerna är hyenor, mungos, genetter och kattdjur.

Familjen kattdjur, Felidae, delas in i tre stycken underfamiljer. Dessa är Felinae, Pantherinae och Acionychinae. Även dessa underfamiljer delas in i underkategorier.


Felinae

Indelas i inte mindre än 13 underkategorier. De katter som finns representerade här är bland annat våra egna tamkatter (i gruppen Felis), vildkatter, andra småkatter, lo, puma, ozelot och serval.


Pantherinae

Indelas i fyra stycken underkategorier. I en av underkategorierna (Panthera) finns fyra av våra mest kända stora kattdjur, jaguaren, leoparden, lejonet och tigern.


Acionychinae

Innehåller bara en underkategori, vilken endast innehåller ett djur, geparden.

Text: Helena Lindberg

2 kommentarer

 1. Hej! Jag håller på med ett skolarbete om katternas evolutionära historia och undrar varifrån dessa uppgifter kommer ifrån så att jag också kan använda dessa källor, då jag ansåg att texten här var bra. 🙂

  MVH Carina

  1. Hej
   Detta inlägg skrevs för flera år sedan, så jag har tyvärr inte några specifika källor kvar.

   MVH Micke
   Katt.nu

Lämna ett svar