Tillbaka till Kattfakta

Katthistoria

I Egypten hade katten hög status, katterna dyrkades i templena, och efter sin död balsamerades de. De var också mycket populära på grund av att de var duktiga på att jaga råttor. Under medeltiden torterades och brändes häxor och katter på bål. Katten förknippades med djävulen. På senare tid har katten åter uppskattats på grund av sitt jagande av råttor och andra skadedjur, men tyvärr läser man inte alltför sällan om katter som torterats och dödats. Är det gamla kvarlevor om katten och hur katten bör behandlas som fortfarande lever kvar?

Än idag lever mer eller mindre egendomliga vidskepelser kvar, t.ex. klassikern när en svart katt korsar ens väg. En del får kanske en obehaglig känsla i maggropen medan andra tar till diverse botemedel som ”Tvi, tvii”, och spottar. Andra kanske förstår den verkliga innebörden – att katten är på väg någon annanstans när den tassar där över vägen…

Vidskepelser
Nedan följer några utdrag ur Stora Spådomsboken vad gäller vidskepelser om katter, positiva som negativa.

 

HÄNDELSEBETYDELSE
Katt som följer efter enPengar
Katt som försvinner spårlöstKatastrof
Grå kattTur
Svart katt som korsar vägenEtt gott tecken (eng)
Ett dåligt tecken (USA, Europa)
Vit katt som korsar vägenSjukdom
Möta 3 svarta katter på radEtt gott tecken
Katt som tvättar ansikte eller öronDet blir regn
Katt som klättrar på möblerDet blir regn
Katt som sover med ryggen mot brasanDet blir regn

Spådomar
Enligt Stora Spådomsboken sägs det att man kan ställa en fråga då en katt dyker upp i dörren. Därefter ska man ropa på katten, och förhoppningsvis kommer den då in genom dörren. Om den högra tassen kommer först betyder det ”JA”, och om den vänstra tassen syns först ska man tolka det som ett ”NEJ”.

Kattdjur som jägare i människans tjänst

Jakthundar har vi alla hört talas om, men finns det verkligen jaktkatter? Jodå, både geparder och karakaler dresseras av en del jägarstammar till goda jaktkamrater! Gepardens hals och ben är påfallande långa, nästan hundliknande. Huvudet förefaller också litet i förhållande till kroppen. Detta graverade frimärke är från Mauretanien.Anledningen till att man tämjer dem är först …

Kattdjuren och deras evolution

Kattdjuren är däggdjur. De tillhör gruppen rovdjur, Carnivora. Kattdjurens familj kallas för Felidae och inom rovdjursgruppen finns förutom kattfamiljen också tio andra familjer. Kattdjuren i sin första form existerade någon gång för över 50 miljoner år sedan i form av rovdjurens äldsta förfäder, som kallas miacider. För ungefär 40 miljoner år sedan gav en miacidgrupp …

Katthistoria del 1 – Tamkattens förfäder

Alla våra nutids levande katter, både tama och vilda, härstammar från creodonterna som levde för ca 60 miljoner år sedan. Mankhöjden var ca 30 cm och de hade en mycket lång päls. Kroppen var lång, benen relativt korta och fötterna hade klor. Hjärnan på dessa förfäder var mycket små, och antagligen anledningen till att de …

Katthistoria del 2 – Domesticeringen

Allt verkade starta i Mellanöstern, eftersom ben från den afrikanska vildkatten har hittats där. Det sägs att de dyrkade katten på grund av deras skickliga jaktteknik. Människorna i Mellanöstern var själv jägare. I Egypten dyrkade man katter. Man sörjde djupt när de dog, och balsamerade dem därefter för att sedan föra dem till Basts tempel, …

Katthistoria del 3 – Abessinierns rashistorik

Abessinier liknar katter som avbildas i Egyptiska pyramider och tempel. Den kallas ibland för en levande modell till gudinnan Bastet, som ofta är avbildad med ett katthuvud. Egyptiska tamkatter blev helgade åt gudinnan Bastet och dessa katter värderades så högt att det var belagt med dödsstraff att döda dem. Tempelkatterna med sin tickade päls blev …

Katthistoria del 4 – Burmans rashistorik

Man har funnit katter som liknar burman i gamla thailändska böcker från 1400-talet. Men det var först på 1930-talet som den moderna burman utvecklades. Den katt som anses vara rasens stammoder kallades Wong Mau. En genetikintresserad amerikan, dr Joseph C Thomson, tog med sig henne till USA från Rangoon år 1930. Thomson hävdade att den …

Katthistoria del 5 – Siamesens rashistorik

Siamesen är en av de äldsta orientaliska kattraserna och man tror att den härstammar från Thailand (tidigare Siam). Där kallades den däremot för ”kinesisk katt” och förekom redan under 1300 – talet enligt gamla böcker. I Thailand ansågs siamesen som mycket värdefull. Där fick den bo i templen och klostren för att den ansågs som …

Katthistoria del 6 – Russian blue i Sverige

Det finns flera olika historier om russian blue-kattens ursprung och det har funnits flera olika namn på denna blå korthårskatt. Det sägs att blå katter var flitigt förekommande vid tsarernas hov i Ryssland och att blå katter importerades med lastfartyg till Storbritannien från Archangelsk i Ryssland runt sekelskiftet, så kallade ”archangelsk-katter”. Men det finns också …

Katthistoria del 7 – Den norska skogkatten

– ” Den Norske skogkatt ligner på Ola Normann. Den er våken og behersker de fleste situasjoner, säger Else Nylund ”oldemor till Skogkatten ” Den stora robusta och muskulösa katten med yvig svans och halvlång päls har den Norska naturen i århundraden avlat fram och fött upp med hjälp av isande kyla, snöstormar, piskande regn, …

Katthistoria del 8 – Européns historia

En ”vikingaskatt” kommer till Sverige Ska vi ta reda på hur europén har uppkommit som ras i Sverige, får vi sätta oss i en tids- maskin och fara ganska många år tillbaka i tiden… Glöm inte vikingahjälmen… Det var nämligen med vikingarna tamkatten kom till Sverige. Det var kanske någon vänlig grek eller liknande, som …

Lodjuret populärast bland våra vilda djur

Lodjursstammen har varit föremål för en viss inventering, och man tror att stammen består av cirka 1 000 djur i Sverige. Lodjuret (Lynx lynx) har ett begränsat utbredningsområde och förekommer mest i Sverige, Finland samt större delen av Östeuropa. I Sverige förekommer det talrikast i södra Norrland. Det är också Hälsinglands landskapsdjur. Lodjuret har en kroppslängd …

Pälsverk av katt

Sigtuna Museer berättar om traktens arkeologiska utgrävningar. Precis som vid utgrävningen i kvarteret Trädgårdsmästaren 1988-1990 har vi under den pågående utgrävningen funnit påfallande stora mängder kattben, framförallt i 1100-talets lager som vi har kommit till nu. Flera av kattbenen uppvisar snitt och skärspår som är typiska för päls- och skinntillverkning. I de sena 900-tals samt …

Lämna ett svar