Tillbaka till Kattfakta

Del 5 – Kattens tassar och klor

Klorna

Kattens klor motsvarar våra naglar, men klorna har långt fler funktioner. Klorna är otroligt vassa och kan gömmas inne i tassen. Färgen kan variera, från genomskinligt hos katter med ljus päls, till svart hos katter med mörk päls.

Kattens klor växer, vilket gör att de successivt måste slipas ner. Utekatter löser ofta detta genom att klösa på trädstammar och liknande. Innekatter måste ha tillgång till klösbrädor eller klösställningar. Katten måste lära sig att klösa på dessa, för att inte klösa på möbler och tapeter.

Du får vara beredd på att göra kompromisser, katten kanske inte gillar klösbrädan du köpte, utan din hallmatta. Använd då ett liknande material till din klösställning. En del katter har också en förmåga att vilja klösa på bordsben, och då kan man vira något om bordsbenet som kan bytas ut. Katten får som den vill, och du skonar dina möbler. För att lära din katt att klösa på rätt ställe, så måste du så fort du ser den klösa på fel ställe, förflytta den till rätt ställe, enligt ditt tycke, och få den att klösa där.

Innekatter och gamla utekatter som mest sover hela dagarna kan behöva hjälp att vårda sina klor. En klotång kan användas för att klippa lite då och då. Gör hellre det än att klippa rejält mer sällan, risken finns att du klipper för nära pulpan, så att blodet sprutar. Efter en sådan händelse kommer katten att vägra få sina klor klippta.

Börja klippa katten redan som källing, så blir det inte något prolem med att klippa klorna senare, när det kommer att behövas. Man ska inte klippa klorna på unga och medleålders katter, eftersom de behöver dem utomhus.

 


Tassarna

Kattens tassar har trampdynor som fungerar som små stötdämpande kuddar. Hudlagret är förhårdnat och har ett oregelbundet tecknat överhudskikt. Trampdynorna är trots detta mycket känsliga för beröring, eftersom det undertill finns rikligt med blodkärl och nervtrådar. Där finns också mycket fett. Som bilden ovan visar har katten fyra tåtrampdynor och en stor trampdyna. Längre upp mot benet finns sporrens tramdyna, och ännu längre upp finns framknäts trampdyna (ej med på bilden).

Långhåriga katter kan ha ganska mycket hår mellan tårna, vilket kan innebära att en massa sand fastnar i dessa hår och släpas ut i bostaden. Dessa kan då klippas bort, men var försiktig om du ska ställa ut din katt. Klipp bara undertill i så fall.

Defekter

En genetisk defekt är polydactyli som innebär att katten har ett ökat antal tår och det kan förekomma på huskatt och Maine Coon. Defekten är ärftlig och dominant. Detta innebär att det räcker att endast en förälder har detta, så sprids det vidare till kattungarna. Kattens tassar ser då stora ut, men det påverkar inte katten. Dessa katter ska ej användas inom aveln beroende på att mycket allvarligare missbildningar då kan uppkomma. Twisty Kats är ett sådant exempel. De har missbildningar i form av förkrymta framtassar.

Källor:
Tassen är katten Gizmos och är inscannad av Linda Wahlström
Kattens sjukdomar av Anne-Marie Nilsson
Forums Kattbok av Fernand Méry
Katten av Kate Stierncreutz

Lämna ett svar