Tillbaka till Kattfakta

Del 4 – Kattungar, små söta varelser

 

Den blivande kattmamman är dräktig i ca 61-69 dygn innan kattungarna föds. De väger då endast ca 100 g. Därefter ökar de snabbt i vikt, för att väga över 1 kg vid tio veckors ålder. De föds blinda och döva och liknar nästan råttor. Ögonen brukar öppna sig efter ca en till en och en halv vecka, och det finns inget gulligare än kattungar som nyligen öppnat sin ögon och fått syn på världen. Därefter börjar de även höra så smått.

Foto: S*Snöyrans Helig Birma

Kattungarna diar och väljer oftast en favoritspene som de behåller under hela digivningsperioden. Genom kattungens trampande med de små framtassarna producerar kattmamman ett hormon som utlöser en tömningsreflex, och på så sätt kommer mjölken ut. Våra tamkatter behåller ofta detta beteende – de trampar på något tyg eller på dig när de har mysigt och mår bra.

Kattmamman slickar sin kattungar för att bland annat öka blodcirkulationen, men även för att tömma urin och faeces. När vi klappar våra katter upplevs det säkert som behagligt beroende på att det påminner om kattmammans trygga tvättande.

 Vid tre veckors ålder kan det vara lämpligt att lära kattungarna att gå i kattlåda. De bör vara på en begränsad plats under denna tid, för att hitta och hinna i tid till lådan. När kattungarna är fyra veckor kan de tvätta sig själva, om än något fumligt i början. Vid åtta veckor äter ungarna vanlig mat helt och hållet – i stort sett, och de busar för fullt. Kanske i gardiner och bland blomkrukor… ;O) Lekandet är viktigt för kattens utveckling. För att en katt ska veta vad den ska göra med ett byte – för att kunna döda det – måste den lära sig av sin mamma eller någon annan katt. Själva dödandet är inget som är medfött, utan de måste träna för att bli skickliga.

De brukar vara mogna att flytta hemifrån vid 10 veckors ålder, men för säkerhets skull kan man vänta tills de är 12 veckor. Se till att kattungen är avmaskad och vaccinerad när du köper katt. Läs mer om att skaffa katt.

 

Källor:
Foton – inskickade bidrag till Spinns fotogalleri
Kattens sjukdomar av Anne-Marie Nilsson
Bonniers stora bok om katter av David Taylor
Katten av Kate Stierncreutz 

Lämna ett svar