Tillbaka till Kattfakta

Del 3 – Kattens päls, fällning & tovor

Kattens päls är uppbyggd på samma sätt oavsett pälstyp – korthårig som långhårig. Den består av tre olika sorters hår, som kan variera i mängd och längd.

  • Täckhår är långa, tjocka, raka och tillspetsade
  • Borsthår eller mellanhår är tunnare, sprödare och tillspetsade
  • Underull är jämna, tunna och vågiga

Täckhåren och mellanhåren bildar tillsammans kattens överpäls, och denna utgör ett mekaniskt skydd mot yttre påfrestningar samt har en sorts känselfunktion. Underullen är till för att katten ska hålla värmen, och förlora så lite värme som möjligt. Denna beskrivning av pälsen passar bäst in på en korthårskatt.

Kort- och långhåriga
Kort päls är dominant över långhårig päls. Detta medför att om en katt har ett anlag som kodar för kort hår och ett som kodar för långt, så blir katten korthårig (ev. halvlånghårig). Två korthårskatter kan därför få korthårig och långhårig avkomma, medan två långhåriga katter endast kan få långhårig avkomma.

Beroende på hur stor andel av de olika hårtyperna som förekommer kan man få en mjukare eller strävare päls.

Oskar – en svart Devon Rex
Ägare: Margaretha Kallin

Devon Rex har lockig päls, perser har lång päls och siames har kort päls. Hur lång pälsen blir beror på hur snabbt den växer i växtfasen och / eller hur länge håren är i tillväxtfas. Anledningen till Rexarnas krulliga päls är att den nästan bara består av underull.

Kattens päls och dess färg spelar en stor roll vid bedömning på kattutställningar.

Om fällning

Problem
Katter som fäller kraftigt leder till en del bekymmer som katthår i mat, i munnen, på kläder, i mattor och på soffor. Katten kommer också att slicka i sig mycket hår som leder till hårbollar som kan medföra förstoppning. Se till att katten har tillgång till kattgräs eller ampellilja och ge gärna kattmalt som finns att köpa i djuraffärer.

Hur mycket en katt fäller styrs av hormonerna och dagsljuset. Kattens päls kan också bli konditionslös efter en graviditet, efter många upprepade löp, och annat som kan vara stressande för katten. Det kan också bero på sjukdom.

Egenvård
Man kan försöka med att ge katten B-vitamin. Det finns ett B-vitamin-preparat på Apoteket som heter Jästex, som kan användas till både katter och människor. Ge katten en eller två tabletter per dag. (Passa på att ge dig själv en B-vitamin-kur om ditt hår känns glanslöst.)

Få bort löst hår
Det är enklare att avlägsna löst hår på katten innan det hinner sprida sig till soffan. Borsta katten dagligen med borste eller kam – beroende på pälsens längd. Det är också mycket effektivt att bada katten, vilket gör att den mesta delen av löst hår försvinner. Om katten inte tycker om att bada är det näst bästa alternativet att borsta den med en blöt borste, eller gnugga med en blöt frottéhandduk.

Om håren väl blivit spridda för vinden så kan du avlägsna dem från t.ex. soffan genom att stryka med en fuktad handflata, svamp eller trasa. Det kan vara svårt att dammsuga upp allt hår. Kort hår har en förmåga att gå in i tyger, medan långt perserhår oftast tussar till sig, och därför är enklare att ta bort. Använd gärna glansiga kläder där katthår inte fastnar lika väl som på t.ex. sammet.

Laban – en cremefärgad perserhane
Ägare Chia

Tovor

Förhindra tovor
Katter med långt hår, speciellt perser eftersom de har så mycket underull, kan tova sig. För att undvika tovor ska du kamma en perser varje dag. Detta gäller speciellt när katten fäller mycket, då tovor lätt kan bildas. Se till så att du kammar eller borstar ordentligt långt ner, nära huden. Genom bad och därefter pudning minskar också tovnngsrisken, men bada aldrig en katt som redan har tovor.

Avlägsna tovor
Tovor ska så snart de upptäcks klippas eller rakas bort. Var försiktig när du klipper, så att huden inte skadas. Ha gärna en kam mellan tovan och huden om du kan, så är risken minimal att du klipper fel. Lätta tovor kan ev. redas ut med fingrarna och sedan borstas. En virknål kan också vara till en hjälp. Om katten har många tovor eller mycket besvärlig päls, så kan den rakas ner helt och hållet. Vissa veterinärer och hundtrim kan utföra detta. Pälsen växer ut igen på några månader och blir extra fin.

Källor:
Kattens sjukdomar av Anne-Marie Nilsson
Forums Kattbok av Fernand Méry
Vår vän katten av Eugenia Natoli
Eijas sida i Kattrådet
Tips från Spinns Kattforum

Lämna ett svar